Četiri vrste voća koje trebate jesti ako želite izbjeći debljanje

Znate da je konzumacija više voća i povrća ključ dobrog zdravlja, ali pravilan odabir ovih zdravih namirnica vam može pomoć i u održavanju vaše tjelesne težine.

Evo koje voće biste trebali jesti ako želite izbjeći nakupljanje kilograma:

Borovnice

U BMJ studiji na više od 100.000 muškaraca i žena istraživači su otkrili da podrazredi snažnih antioksidansa nazvanih flavonoidi koji se nalaze u odabranom voću i povrću mogu spriječiti debljanje. Plodovi s najvećim učinkom na održavanje tjelesne težine bili su prepuni flavonoida zvanih antocijani, a borovnica je na vrhu ove liste.

Otprilike jedna četvrtina šalice borovnica sadrži 10 miligrama antocijanina, a svako povećanje od 10 mg povezano je s manjim debljanjem tijekom četiri godine, pokazalo je istraživanje BMJ. Još uvijek nije potpuno jasno kako flavonoidi zaustavljaju debljanje, ali jedenje hrane bogate flavonoidima može nam omogućiti da se osjećamo siti i izbjegnemo drugu manje zdravu hranu koja može dovesti do debljanja.

Ljubiteljica sam borovnica iz mnogih razloga, kaže dr. Keri Peterson, internistica u bolnici Lenox Hill u New Yorku: One su među najzdravijim voćem.

Jabuke

Jabuke su bogate flavonoidnim polimerima, a također su prepune vlakana, što ih čini jednim od najboljih voća za mršavljenje. Jedna jabuka srednje veličine smatra se jednom porcijom. Jedite ih s kožom (tj. neoguljene) kako biste dobili više vlakana, antioksidansa i postigli bolju kontrolu šećera u krvi, kaže dr. sc. Sharad Paul, autor knjige Genetics of Health: Understand Your Genes for Better Health.

Kruške

Kruške također mogu spriječiti debljanje, prema gore spomenutoj studiji, a za to su uvelike zaslužni flavonoidni polimeri. Svakih dodatnih 138 mg flavonoidnih polimera rezultiralo je manjim debljanjem tijekom četverogodišnjeg razdoblja ispitivanja, piše The Healthy.

Voće bogato flavonoidnim antioksidantima i bogato vlaknima izvrstan je izbor, kaže dr. Peterson.

Jagode

Jagode pomažu u održavanju težine iz istog razloga kao i borovnice: bogate su antocijaninima. Uključite jednu šalicu jagoda dnevno u svoju prehranu, savjetuje Peterson, prenosi Index.

Mnoge zabrinjava činjenica da konzumacija slatkog voća može uzrokovati debljanje zbog sadržaja fruktoze, međutim, određeno voće poput zelenih jabuka, krušaka i bobičastog voća poput malina, jagoda i borovnica je među najboljim voćem za jesti kao dio plana prehrane koja će vam pomoći u kontroliranju težine. To je zbog visokog sadržaja flavonoida, objašnjava Peterson.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.