Oboren rekord: Najdulji komercijalni let trajao je 19 sati i 16 minuta

Australski vodeći avioprijevoznik Qantas uspješno je završio najdulji neprekidni let putničkog zrakoplova u svijetu od New Yorka do Sydneya prevozeći 50 putnika i članova posade.

Pokusni let na relaciji 16.200 kilometara trajao je 19 sati i 16 minuta, objavio je Qantas na twitteru u nedjelju.

Qantas QF 7879 poletio je iz njujorške zračne luke John F. Kennedy u petak noću i spustio se u sidnejsku zračnu luku Kingsford Smith u nedjelju ujutro. Trenutno Singapore Airlines ima svjetski najdulji komercijalni let od Singapura do Newarka, koji traje 18,5 sati.

Qantas je prenamijenio novi Boeing 787-9 Dreamliner za pokusni let s maksimumom goriva i smanjenim brojem putnika i prtljage te bez tereta, kako bi omogućio da avion leti bez prekida.

Na pokusnom letu bilo je 40 putnika, uključujući Qantasovu upravu, znanstvenike, istraživače i novinare te 10 članova posade.

Cilj leta koji je potukao rekord bio je izvesti znanstveno istraživanje među putnicima i posadom na ultradugom letu, u svrhu poboljšanja zdravlja, smanjenja jetlaga i utvrđivanja optimalne duljine razdoblja rada i odmora posade, rekao je Qantas.

Do kraja godine tvrtka će obaviti još dva dodatna istraživačka leta. Qantas namjerava početi s komercijalnim letovima koji povezuju gradove Sydney, Melbourne i Brisbane s New Yorkom i Londonom do 2011., a ti će letovi putnicima skratiti put ukupno do četiri sata.

Prošle godine Qantas je počeo s letovima Perth-London, jedinom izravnom vezom između Australije i Europe.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.