Obljetnica smrti ”vukovarske majke hrabrosti” Kate Šoljić

Na današnji dan prije 13 godina preminula je Kata Šoljić – majka četvorice poginulih branitelja Vukovara i junakinja Domovinskog rata.

Kata je rođena 23. veljače 1922. u Vukšiću Donjem kod Brčkoga, a preminula je 8. srpnja 2008. godine u Zagrebu.

Ona je simbol patnje i hrabrosti hrvatske majke u Domovinskom ratu. U Domovinskom je ratu izgubila četvoricu sinova: Niku, Ivu, Miju i Matu.

Ja sam Kata Šoljić, Hrvatica, majka iz Vukovara. Imam 79 godine, rodila sam i odgojila šestero djece, četiri sina i dvije kćeri. Moja četiri sina i zet darovali su svoje živote za slobodu i obranu svoje Domovine Hrvatske od srpskog agresora u ovom Domovinskom ratu 1991. godine. Od istih neprijatelja stradala su mi četiri nedužna brata u Drugom svjetskom ratu, a suprug mi je čudom ostao živ. Nisam završila nikakvu školu. Jedva se znam potpisati. Život me nije nikada mazio. I stoga sam naučila i još učim najvišu životnu školu, a to je škola ljubavi i žrtve za svoje bližnje i za svoju obitelj.

Ni jednog tijela, ni jednog groba nad kojim bih zaplakala. No, moji sinovi svoje živote nisu dali uzalud. Ostali su da brane svoj grad, takvi su bili moji sinovi, riječi su Kate Šoljić koje će zauvijek ostati upamćene.

Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman odlikovao ju je redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za osobite zasluge u promicanju moralnih društvenih vrijednosti.

Godine 2004. godine primila je nagradu Junakinja hrvatskoga Domovinskoga rata, koju je dodijelila Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata.

Znaš li, sine, tko je Šoljić Kata

Znaš li, sine, tko je Šoljić Kata
Znaš li sine, tko je Šoljić Kata,
svaka njena suza, bila je od zlata,
svaka sijeda u njezinoj kosi
jednu tužnu priču sobom nosi.

Znaš li sine gdje je Posavina,
tu je bila njena djedovina,
tu se rodi poslije prvog rata
od poštenog roda, od loze Hrvata.

Imala je sine, ona četiri brata,
odnese ih vihor, drugog svjetskog rata
i nikad ne vidi ih više,
od tad tuga njezin život piše.

Pobijedila bi tuga, da ponosa nije
a ponos zlatne suze krije,
znaš li sine da je Šoljić Kata,
sestra i majka, ponos svih Hrvata!

Rodila je četiri sina, da otjera tugu,
kao sunce poslije kiše, kad potjera dugu,
ali tuga često do srca joj svrati,
opet su nekom smetali Hrvati.

Opet krenuše te paklene sile
kao da dugo nisu, hrvatsku krv pile
i podiže Kata svoja četiri sina,
pođite djeco, zove domovina!

Pođite djeco, pomozite rodu,
ne žalite život dati za slobodu,
jer ovaj život živit bez slobode
kao korito rijeke u kojem nema vode.

I padoše oni za našu slobodu
pokloniše život hrvatskome rodu,
četiri svoja sina za nas je dala
pognimo glavu i recimo joj hvala!

Pognimo glavu i recimo hvala
sve što je imala, nama je dala,
za nju nekad zapalimo svijeću
u zagrljaju sinova našla je sreću.

Našla je mir i spokoj kod Boga
najveća majka naroda moga,
zapamti ovo moj hrvatski rode,
zaboraviš li nju, nisi dostojan slobode!

Sada znaš i ti sine
tko je bila Šoljić Kata,
uvijek je se rado sjeti
jer je ponos nas Hrvata!

(www.jabuka.tv)

15 komentara

 • Ne bih se petljala ja u Tvoje pute,ali Ti znas Boze da vjerujem u Te🙏Moj ponos je vjera u dragoga Boga i to sto sam dio Hrvatskoga roda🇭🇷🇭🇷🇭🇷Molim te, Boze, za jednu moju zelju..Katu Soljic,sinove i zeta privedi k svom stolu i neka im duse uzivaju s Tobom u veselju🙏🙏🙏🙏😇😇😇Njenoj dusi i dusama njenih sinova i zeta pok.vjecni daruj Gospodine😇😇😇🙏🙏🙏🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷

  • Pokoj vjecni daruj joj Gospodine,i njenim sinovima…Zar se mi ne osjecamo da smo izdali pok.Katu i njene sinove…Jesmo izdali smo…Svi smo krivi…Majke su dale svoje sinove za bolje i pravednije sutra…Nisu se oni borili da bi njihova djeca bila sada rasuta po Evropi..a oni koji su u to vrijeme bili na sigurnom,danas su njihova dijeca na sigurnom…(uhljebljena u razne drzavne institucije)..Svi smo krivi,trpimo i sutimo ….Izdali smo one koji su dali zivote…..

 • Ma reći cu da cu puknut;
  A gdje su Hrvati – Katolici da ovoj zeni , majci , svetici zazele(kazu) pokoj ti viječni Majko.
  Ma ne Hrvatine-vijernici ce kometirati pisati kada se radi o Mamiću,Čoviću,Ćosiću da ne nabrajam vise i Mi vjernici katolici ma mi smo dno dna.Mi smo poligon zavisti,zlobe,nemorala,lopovluka…..
  A tebi Draga Majko hvala i počivaj u miru Bozijem.

 • Hvala ti hrabra zeno .Svi bi se trebali prisjetiti hrabre majke sto je sve svoje najvrjednije poklonila za domovinu .Svi bi se trebali poklonit Kati i njezino ime nesmije se zaboravit

 • Moja baka trojicu sinova izgubila u ratu, njena sestra isto trojicu, a druga sestra dvojicu. Osmorica mladića između 19 i 25 godina starosti od kojih niti jedan nije bio oženjen. Svi su svirepo pobijeni poslije završetka rata 1945. godine i samo jednome se zna grob, doduše zajednički. Pa samo ovo je čin genocida.

 • pocivala u miru Bozjem,majka:hrabrost,ponos,prkos…..gledala sam jedan intervju,postidili bi se mnogi kako je Kata govorila iz srca mudro i razborito,a toliku tugu je nosila

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.