Objavljeno top 5 gradova za posjetiti u 2019.

Ovo ljeto Instagram je bio prepun fotografija s godišnjih odmora, a mnogi su svoje slobodne dane odlučili provesti na prilično dominantnim lokacijama i pritom nisu bili jedini. Instagramom su tako ovo ljeto vladale destinacije kao što su Pariz, London, Mykonos, Lisabon, Ibiza, Sicilija i nekoliko mjesta na jugu Francuske.

I dok su upravo navedene i dalje pri samom vrhu vladajućih, čini se kako su se u međuvremenu pojavile i neke nove destinacije koje bi ih uskoro mogle zasjeniti, kako posjetom turista, tako i na omiljenoj društvenoj mreži.

Naime, “Trip Advisor” je u sklopu svoje godišnje “Travellers’ Choice Awards” predstavio pet gradova čija popularnost u posljednje vrijeme prilično raste, a upravo oni će, po svemu sudeći, biti hit gradovi za ljetni odmor iduće godine.

1. Gdanjsk, Poljska

Prvi na toj ljestvici našla se poljska luka i grad Gdanjsk, koji mnogi smatraju jednim od najljepših gradova na Baltičkom moru.

Često se naziva i gradom slobode i solidarnosti jer je u njemu rođen demokratski pokret koji je svrgnuo komunističku vladu u Poljskoj. Osim što je najvažnija poljska luka, važno je kulturno, gospodarsko, komunikacijsko i turističko središte.

Grad arhitekturom podsjeća na gradove poput Amsterdama zbog značajnog nizozemskog utjecaja koji su ostavile nizozemski arhitekti. Primijetit ćete nanizane, relativno uske, zgrade. Razlog tome je što se porez nekada plaćao na širinu kuće, odnosno onaj dio koji gleda na ulicu. Tu se nalazi i crkva sv. Marije, koja je najveća crkva na svijetu sagrađena od cigle, te jedna od najvećih gotičkih u Europi.

2. Riga, Letonija

Dok su ostale europske metropole podlegle modernom tempu života, Riga je još jedna od rijetkih u kojoj se može osjetiti pitoma i rutinirana atmosfera.

Ima samo oko 700.000 stanovnika, a njen Stari grad predstavlja zbirku zanimljivih crkava, spomenika i drugih građevina što je smiješta na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Šetnjom uz obalu rijeke Zapadna Dvina (Daugave) možete istražiti centar grada i uživati u zanimljivoj arhitekturi.

U gradu postoji velik broj hostela i hotela. Smještaj u hostelu možete naći od sedam eura pa naviše, a u hotelu od 50 eura naviše. Ako imate neobične fetiše, u Rigi možete odsjesti i u hotelu zatvoru. U tom hotelu ćete biti tretirani kao zatvorenici, a prije boravka morate potpisati da se slažete s tim da će vas stražari tretirati kao zatvorenike.

3. Rovinj, Hrvatska

Ovo najromantičnije mjesto na Mediteranu smjestilo se na zapadnoj obali Istre, tik ispod Limskog kanala. Rovinj je grad koji odiše romantikom. Usko zbijene kuće, uskih ulica i malenih trgova doslovno vas zovu da se stisnete jedno uz drugo i zagrljeni prošetate povijesnim mjestom koje vjekovima privlači znatiželjnike svojom ljepotom i gostoljubivošću.

Grad je smješten na samoj obali, gdje je s morske strane zaštićen hridima na čijim liticama su izgrađene kuće, a prema kopnu utvrđen je čvrstim bedemima koji ga vjekovima štite od raznih invazija. Sve u svemu, Rovinj je relativno mali grad koji svojom ponudom nadmašuje znatno veće i razvikanije gradove.

Zbog truda koji se ulaže u razvoj turizma, bogate povijesti i savršene gastronomije, ovaj grad jedan je od top gradova u Hrvatskoj za odmor.

4. Nerja, Španjolska

Nerja se nalazi na 50 km od Malage, a bus vas vozi za nekih deset eura. Spada u jedan od najljepših primorskih gradića, gdje se osjeti autentičnost ovog mjesta koje je inače bilo malo ribarsko selo. Prošetajte simpatičnim ulicama do “Balcon de Europa” za pogled na pučinu koji oduzima dah.

Također, možete se spustiti do susjednih plaža da tu promatrate valove kako neumorno udaraju obalu. A obavezno posjetite i pećine, koje su među najvećim pećinama svoje vrste u Europi. Ulaz se plaća deset eura po osobi, ali vrijedi i više.

Kada se spustite u ove pećine, imat ćete toliko divljenje prema majci prirodi i mislit ćete kako ste na potpuno drugoj planeti.

5. Catania, Italija

Catania je grad u Italiji, drugi po veličini na Siciliji, središte je istoimene pokrajine Catanija. Leži na istočnoj obali Sicilije – obali Jonskog mora, u podnožju tridesetak km udaljenog od vulkana Etna i iznad rijeke Amenano.

Ime grada dolazi od riječi “catane”, što na sicilijanskom znači “veći nož za guljenje kože” i/ili “negostoljubiva zemlja”. U 17. vijeku ju je uništila erupcija vulkana, a nakon toga i zemljotres, obnovljena je u baroknom stilu tamnim vulkanskim kamenjem, pa je nazivaju i “tamnom kćerkom Etne”.

Grad je okružen zelenilom, a ujedno je otvoren za posjete svojim velikim trgovima, širokim ulicama, gdje su građevine pretežno od vulkanskih stijena. Kako bi se, ipak, na neki način razbilo crnilo vulkanskih stijena, u zidove je ugrađivan mramor, prenose Nezavisne novine.

Na svakom koraku Catanija nudi povijesna i umjetnička djela. Na graditelje su utjecale kulture raznih naroda koji su ovdje živjeli. Danas postoje mnoge zgrade, crkve, spomenici koji svjedoče o prisustvu raznih naroda i utjecaja. Vrtovi prepuni drveća naranče, limuna i vinograda predstavljaju kontrast crnom vulkanskom zemljištu i stijenama.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.