Objavljena baza podataka o imovinskom stanju političara u BiH

Imovina mnogih političara u Bosni i Hercegovini godinama raste, a neki od njih uz kupovinu brojnih nekretnina stignu i uštedjeti novac, istaknuto je to, između ostalog, na današnjem predstavljanju baze podataka o imovini političara koju je izradio Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN).

Ova jedinstvena baza, na kojoj su novinari CIN-a radili devet mjeseci, sadrži podatke o političkoj i profesionalnoj karijeri, nekretninama, ušteđevini, vozilima, dionicama, kreditima i sudskim postupcima za 160 parlamentaraca, ministara i drugih izabranih dužnosnika.

Kako je za Bljesak.info izjavila Renata Radić-Dragić glavna i odgovorna urednica CIN-a da su zakonske prepreke za objavu imovine političara premostili tako da su iz imovinskih kartona izbrisali osobne podatke ako ih je bilo.

Više od 2.700 dokumenata

”Javnost ima pravo znati koliku imovinu imaju političari koje mi financiramo. I prvobitni razlog zbog kojih su skinuti imovinski kartoni sa stranica Središnjeg izbornog povjerenstva jeste zbog osobnih podataka koji su bili navedeni u nekim imovinskim kartonima”, rekla je Radić-Dragić za Bljesak.info.

Kaže kako su do podataka dolazili na razne načine.

”Što se tiče izvora informacije za ostale podatke tu su uz ranije imovinske kartone i zemljišno knjižni izvadci, ugovori o kupoprodaji nekretnina, registri poduzeća, sudovi, tužiteljstva, neki od kandidata su nam i sami slali svoje imovinske kartone”, rekla j eglavna i odgovorna urednica CIN-a za Bljesak.info.

Kako je na predstavljaju podataka istaknula Radić-Dragić, novinari CIN-a su skupili više od 2.700 dokumenata koji uključuju sve imovinske kartone iz prethodnih i ove izborne godine, zemljišnoknjižne izvatke, presude, optužnice i druge službene dokumente.

Od 160 političara u bazi, skoro njih stotinu su kandidati na izborima u listopadu. Njih 51 je napisalo da ima ušteđevinu i taj iznos prelazi pet milijuna KM. Najmanje polovini iz te grupe je ušteđevina konstantno rasla, a nekolicina je u politiku ušla bez imovine.

Rast plaća dužnosnika

”CIN će objaviti i nekoliko priča o političarima koji su stekli zavidnu imovinu baveći se politikom. Pored toga, bazu ćemo redovno nadopunjavati i osvježavati novim informacijama i dokumentima”, rekao je novinar CIN-a Aladin Abdagić.

Prema njegovim riječima, kada se uporede podaci iz ove baze s podacima od prije četiri godine, primjećuje se rast plaća dužnosnika, naročito državnih parlamentaraca.

Baza podataka, uz navedene dokumente, sadrži i biografiju svakog političara. Novinari su uradili više od stotinu intervjua, a bilo je političara koji su odbili razgovarati o sebi ili su izbjegavali direktan kontakt sa novinarima CIN-a.

”Mnoge institucije su nam odgovarale u zakonskom roku i dostavile potpune podatke. Međutim, s nekima smo imali velikih problema jer smo morali insistirati mjesecima na odgovorima, a neke su odbile naš zahtjev”, rekla je novinarka CIN-a Mirjana Popović.

Pristup informacijama o imovini političara je otežan kada je Središnje izborno povjerenstvo (SIP), zbog presude Suda BiH o zaštiti osobnih podataka, 2012. godine uklonila imovinske kartone bh. političara sa svoje internetske stranice. Zbog toga nisu dostupni ni kartoni iz 2014. godine.

Novinari CIN-a su zato izvršili uvid u imovinske kartone političara, prepisali podatke u obrasce, izuzevši sve lične podatke u njima, i objavili ih u bazi podataka.

Imovinu političara u BiH pogledajte OVDJE.

(Bljesak.info)

Nema komentara

  • Jebo majku, bogatiji sam od Čovića, a u kreditu sam do 2030.-svaka mu čast kad je takav siromah uspio sagraditi onaj hram na Radobolji, kuće po moru i kupiti tuce stanova. Molim dotičnom da mi javi u čemu je tajna njegovog uspjeha, jer ja nekad ne uspijem ni račun od struje platit.

    • Tajna kako da se obogatis bolan i n iej tajna..Peri porez,govori kako si veliki Katolik i Hrvat i onda kradi do mile volje

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.