Objavljen registar hrvatskih branitelja

Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata od danas je dostupan javnosti na internetskoj adresi registar.branitelji.hr.

Ministar branitelja Predrag Matić je na prigodnoj svečanosti u Muzeju suvremene umjetnosti istaknuo da je riječ o najčasnijem popisu u hrvatskoj povijesti te da su imena koja čine Registar u samom temelju Hrvatske.

Moj ratni put je upravo objavljen, iznimno sam ponosan na njega, nikad nije bio ni tajna, rekao je ministar Matić.

Povezan je uz brojku devet. Devet godina sam služio hrvatskoj vojsci, na Trpinjskoj cesti sam uništio devet oklopnjaka, vjerojatno sam zbog toga bio devet mjeseci u logoru, ali sam vjerojatno zato dobio i devet odlikovanja od Republike Hrvatske.

Objavom registra, javnosti su u elektroničkom obliku postali dostupni ime i prezime branitelja, ime jednog roditelja, godina i mjesto rođenja, ukupan broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru prikazana po broju dana i pripadnost MUP-u, odnosno MORH-u.

U posebnom dijelu Registra, koji se objavljuje samo uz pisani pristanak branitelja, bit će naziv postrojbe kojoj je branitelj pripadao i razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu, a pomoćni podaci iz Registra služit će za tehničku podršku i razmjenu podataka s drugim tijelima i pravim osobama.

Objavu Registra Omogućio je Sabor, koji je nedavno većinom glasova izmijenio Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji.

Svečanosti su prisustvovali predsjednik Ivo Josipović i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, ministar obrane Ante Kotromanović, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić te mnogi drugi visoki državni dužnosnici. (HRT.hr)

(www.jabuka.tv)

10 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.