Objavljen javni poziv: Općina Posušje podupire poduzetništvo

Općina Posušje je objavila javni pozivn za podnošenje prijava za poticajane mjere poduzetništvu na teritoriju ove općine.

Njihov javni poziv prenosimo u cijelosti.

Mi u Općinskoj administraciji u obvezi smo pratiti sve trendove u razvoju gospodarskih grana te doprinositi razvoju na području naše općine. Radi toga uvijek tražimo načine pozitivnog utjecaja na posuško gospodarstvo i pomoć nezaposlenim osobama u okviru svojih mogućnosti. Tako smo u 2019. godini oslobodili  sve novoregistrirane obrte plaćanja pristojbi za registraciju obrta.

S obzirom kako smo u prvoj godini ove mjere imali za trećinu više novoregistriranih obrta u odnosu na prethodne godine ona se pokazala kao motivirajući čimbenik da se, prvenstveno mladi ljudi, lakše odluče na ostvarivanje svoje poslovne ideje, te smo u ovoj godini još detaljnije razradili slične vidove potpore.

Krajem protekle godine donesen je rekordni proračun općine Posušje u iznosu od 9.821.400 KM, a nova poticajna mjera koja se ove godine našla u Proračunu odnosi se na poticajne mjere za poduzetničke aktivnosti na području općine Posušje. Ovime, u skladu sa svojim mogućnostima, Općina Posušje pokušava stimulirati one koji se bave gospodarskim djelatnostima ili žele ostvariti neku poslovnu ideju.

Te mjere podjeljene su na:

 • Sufinanciranje troškova osnivanja i registracije poduzetnika – početnika u gospodarstvu (start up – ova),
 • Podrška očuvanju tradicionalnih i starih obrta i djelatnosti koje se mogu obavljati kao domaća radinost,
 • Podrška ženama poduzetnicama

u ukupnom iznosu od 20.000,00 KM, a on će biti raspodjeljen na sljedeći način:

 1. Za poticajnu mjeru Sufinanciranje troškova osnivanja i registracije poduzetnika – početnika u gospodarstvu (start up – ova) potpora iznosi:
 • Za fizičke osobe, obrtnike – do maksimalno 500, 00 KM
 • Za pravne osobe, gospodarska društva – do maksimalno 1.000,00 KM
 1. Za poticajnu mjeru Podrška tradicionalnim i starim obrtima i djelatnostima koje se mogu obavljati kao domaća radinost potpora iznosi:
 • Maksimalno 500,00 KM
 1. Za poticajnu mjeru Podrška ženama poduzetnicama potpora iznosi:
 • Za fizičke osobe -žene obrtnice do maksimalno 550, 00 KM
 • Za pravne osobe – gospodarska društva u kojima žena/žene posjeduju najmanje 51% kapitala gospodarskog društva – do maksimalno 1.100,00 KM

Vjerujemo kako će ove mjere polučiti pozitivan učinak i da ćemo u idućim godinama, u skladu s rastom prihodovne strane proračuna uspjeti povećati ovu proračunsku stavku, navode iz Općine Posušje.

Detalje natječaja pogledajte ovdje:

(www.jabuka.tv)


8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.