Obiteljski biznis: Na medu zarade mjesečnu plaću od 1.000 KM

Braća Franjo i Tadija Šamija iz Viteza vrcaju med čak u Glamoču, udaljenom od Viteza blizu 170 kilometara.

Oni se bave proizvodnjom meda već 40 godina, a najbolje livade i šume bez zagađivača otkrili su u Glamoču, općini koja se prostire na preko 1000 četvornih kilometara površine.

Iz 30 košnica braća su izvrcala oko pola tone meda što je po sadašnjim cijenama oko 12.500 KM. Dakle mjesečno samo od pčela imaju 1.000 KM.

Pored meda Franjo i Tadija proizvode voće i povrće, meso i drugo tako da se mogu pohvaliti uzornim obiteljskim gospodarstvom.

Sa mještanima sela gdje imaju stacioniran pčelinjak imaju vrlo dobre odnose pa je izlet u Glamoč po prirodnu vijagru kako zovu med iz ovoga mjesta pravo zadovoljstvo, stoji u prilogu Srećka Stipovića.

(www.jabuka.tv)

12 komentara

  • Lako je prditi i pricati nebuloze, zasto se onda svi ne bave pčelarstvom. Gdje je ulog, trud, rad, vozanje, rizik, prehranjivanjem pčela, prasenje itd. A jedna godina bude ok a tri nikakve. I onda neto izračuna prosjek ovako. Sto je bilo lani, preklani itd. Ali svaka pohvala za ljude koji se bave ovim pčelarstvom i moramo biti sretni dok je pčela biti ce i zivota a i kvalitetnog meda. Mlade ljude treba motivirati i dati im puno veci poticaj po košnici. Ali pravi pčelari trebaju uprijeti prstom u ove lažnjake sto mute otrove secer i tko zna sto jos i obaraju cijenu i truju narod. Te prevarante odstraniti iz udruga i javno ih prozivati i imenovati..

  • Pčelarstvo treba voljeti raditi i samo tada imate rezulate svoga rada,a vi sta stalno vagate koliko je ulozeno ,koliko se sta radi nikad nista imat necete

  • Tko ima od mjesecno zarade 1000km od 30 kosnica ja cu mu davat jos 1000. Pusti priče. Meda nema nitko već 3 godine, ove će bit nešto malo, taman da pčele prezime bez prihrane. Tko uspije izvadit koje kilo za sebe to je lutrija.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.