Obitelji u BiH za hranu treba mjesečno 700 KM, sve ostalo “na čekanju”

Cijene osnovnih životnih namirnica u BiH su u rangu ili čak veće od onih u mnogim europskim metropolama, dok su plaće i životni standard neusporedivo lošiji.

Prema dostupnim podacima, potrošačka košarica za četveročlanu obitelj u RS-u, za FBiH nema službenih podataka, u svibnju je iznosila 1882,50 KM i prosječna isplaćena neto plaća u iznosu od 847 KM pokrivala ju je svega 44,99 posto, podaci su Saveza sindikata RS-a koji jedini iznosi podatke o kretanjima potrošačke košarice u BiH, piše Večernji list BiH.

Rast cijena

Najviše novca obitelji u RS-u u svibnju su trošile za prehranu, i to 699,21 KM, stanovanje i komunalne usluge koštali su 568,87 KM, dok je za tekuće održavanje kućanstva trebalo izdvojiti 105,25 KM.

Odjeća i obuća koštali su 137,25 KM, higijena i njega zdravlja 88,31 KM, prijevoz 200,23 KM te obrazovanje i kultura 82,38 KM. Iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH kažu kako su evidentna poskupljenja namirnica i higijenskih potrepština u posljednje vrijeme, i to 0,2% više za lipanj 2018. godine u odnosu na prethodni mjesec.

Prema službenim evidencijama nadležnog ministarstva trgovine, cijene u lipnju 2018. su u odnosu na lipanj 2017. veće za 2,1%. Svako povećanje cijena utječe i na ionako nizak životni standard naših građana – potrošača, posebno što rast cijena ne prati istodobno rast plaća i mirovina. Time su ugroženi ekonomski interesi svih potrošača koji su prinuđeni minimizirati svoje stvarne potrebe, odnosno kupovati na sniženjima, plaćati karticama, odnosno na rate, pa i one osnovne životne potrebe – hranu, školske udžbenike i slično, kazali su za Buku iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

Hrana čak i jeftinija

Sve dok se plaće znatno ne povećaju, bh. građani će jedva spajati kraj s krajem.

Život u BiH je takav da mnogi planiraju odlazak u zemlje gdje se može zaraditi dovoljno za život dostojan čovjeka.

Nekoliko čitatelja koji su na radu u Njemačkoj potvrdilo nam je da imaju tri do čak pet puta veća primanja nego što su imali u BiH.

S druge strane, hranu, deterdžent, proizvode za higijenu, pa i odjeću kupuju po istim ili povoljnijim cijenama nego u BiH.

Deset jaja plaćam 1,09 eura, litru mlijeka 0,60 eura. Ranije sam dosta toga kupovao ovdje, ali sada se zaista ne isplati, bolje mi je sve donijeti iz Njemačke kada dolazim, kazao je jedan čitatelj.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • 700/4/30=5,83/3=1,94 Dakle, ako će jesti obroke od 1,94 KM, dovoljno je, a neki nemaju ni 700 KM za hranu, SRAMOTO od države

  • Ked mi neko kaze, “LAKO JE TEBI, TI RADIŠ U DRŽAVNOJ FIRMI”, U sebi mu jebem sve po spisku. Imam plaću od 1100 km, vi je rasporedite na 4 dijela pa vidite ko sta more trosit od nas cetvero.
    Znam da ce bit komentari, “zahvali se Bogu sto imas I toliko, ti si sretnik”

  • NIJE NI CUDOOOO!! NI KOKOSI NEMATE, A NA SELU! DA NE PISEM O KRMADI I OVCAM, NEDAJ BOZE!!! MOJA SUSIDA NE KUKA!! IMA SVE U SEBE!!! KRAVA, KRMAD, KOKOSI!! A O POVRCU DA I NE PISEM!!! VEC MLADA TASNU NA RAME, UPALI AUTO I U NAMEX!! NISTE SVOJI!! PEKARA NA SVSKOM COSKU!!!! SACETE VI PISAT :: LAKO JE TEBI TI SI VANI!!!PISITE, A MOJA MATER SA OSAMDESET I SAD KRUV SAMA PRAVI, KOKOSI, KRME DRZI! POVRCE! NE MORA, ALI OCE!!! I ZATO NIKOG NE ZALIM!!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.