Obitelj s Brača darovala 90 litara krvi

Nenad Kuščević (66) iz Nerežišća i njegova četiri sina obitelj su koja je najviše puta darivala krv u Hrvatskoj. Do sada su zavrnuli rukave 215 puta i podarili oko 90 litara tražene 0+ grupe, što ovu bračku obitelj čini malom tvornicom dragocjene tekućine i humanosti.

”Kršćanski je da pomognemo, a Bog nam je dao zdravlje da, ne škodeći sebi, drugome produljimo ili spasimo život. Osim toga, to je dobro i za nas same. Darujući krv 3-4 puta godišnje, kontrolirate i svoje zdravlje, poput rada srca, pluća, vrijednosti u krvi. Dobro je da se tako obnavlja i potiče stvaranje krvi u organizmu. A naše akcije prate i izvrsna zajednička druženja tijekom kojih se zaborave političke, generacijske i druge razlike između mještana”,  objasnio je Nenad čar darivanja krvi.

Prije 33 godine u Nerežišćima bio je jedan od osnivača mjesnog Kluba dobrovoljnih davatelja krvi. Danas je to mjesto s tisuću duša rekorder po davanju krvi u Hrvatskoj.  Naime, njih 14 su davatelji, a hrvatski je prosjek 4,11 posto davatelja na sto stanovnika. Iza Nerežišća je Topusko s 12 davatelja krvi na sto stanovnika. ”Moji su sinovi jedva čekali da postanu punoljetni kako bi kako bi mogli darovati krv”,  ponosan je Nenad na sinove.

Kako smo doznali iz središnjice Crvenog križa, oni su kao obitelj rekorderi, a kao pojedinac to je Splićanin Duško Božinović koji je sam krv dao 186 puta. Muškarci mogu darivati četiri, a žene tri puta godišnje. Doze su 350-400 grama krvi. Iz sistema se svaki put izdvajaju dvije epruvete, jedna za potvrđivanje krvne grupe, a druga za serološka testiranja. Kad bi se hrvatski prosjek davatelja uvećao samo za 1,5 posto, što je oko 60.000 doza, nikad ne bi bilo nestašica krvi na koje se stalno upozorava iz bolnica. Davatelji krvi nakon 35. puta ne plaćaju dopunsko zdravstveno osiguranje. Imaju pravo ući na medicinski pregled preko reda te pravo prvenstva kod specijalističkih pregleda, piše 24sata.hr.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.