Obitelj blokirala cestu u Splitu i zaključala školu, traže da im se isplati oduzeto zemljište

Na dvjestotinjak metara nove gradske ulice u splitskoj četvrti Pazdigrad u utorak ujutro osvanula je blokada, a na obližnjoj istoimenoj školi i lokoti, uz mnoštvo transparenata koji upozoravaju na malverzacije i otimačinu privatnog zemljišta.

Domar škole prerezao je lokot i pozvao policiju, na teren su izašli i gradski komunalni redari, pa su ograde uskoro uklonjene i promet se nastavio odvijati normalno.

I škola i zemljište izgrađeni su na zemljištu koje pripada mojoj obitelji, a Grad Split nas je izigrao, kazao je za tportal Frane Treursić, koji je u ranim satima utorka organizirao prosvjed.

Sporno je oko pet tisuća kvadrata zemljišta oduzetih Treursićima 1964. godine, oko čijeg povrata se bore punih 21 godinu. Ono je prethodno bilo u posjedu gradske tvrtke Parkovi i nasadi, da bi potom bilo zamijenjeno s Gradom za potrebe gradnje škole i ceste. Treursići zahtijevaju da im se isplati 330 eura po kvadratu, koliko je plaćano i susjedima, te tvrde da je to već bilo dogovoreno – no da je Grad namjerno odugovlačio postupak i da sada krši sve dogovore.

Iz splitske gradske uprave tvrde da je ‘sve regularno’ i da su za cestu riješeni svi imovinsko-pravni odnosi. Treursić najavljuje nove blokade, u Banovini odgovaraju da će tražiti zaštitu policije, piše Tportal.hr.

Nova cesta u četvrti Pazdigrad otvorena je prije dva tjedna, nakon više od desetljeća zastoja u izgradnji, te je omogućila siguran pristup novoj školi i olakšala život stanovnicima koji su dotad, ako su željeli putovati prema centru grada, morali voziti obilaznim putem dugim nekoliko kilometara.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.