Obitelj 21 godinu traga za istinom o sudbini generala Vlade Šantića

“Iza nas je 21 godina agonije, a svaka nova godina je gora od prethodne. Samo tražimo da se pronađu ostaci moga supruga, da se konačno sazna istina o njegovoj sudbini”, kazala je Jagoda Šantić, supruga generala HVO-a Vlade Šantića, koji je prije točno 21 godinu odveden iz hotela “Sedra” kod Bihaća i otada mu se gubi svaki trag.

Na 21. obljetnicu nestanka generala Šantića njegova obitelj i Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata HZ HB organizirali su u Mostaru prosvjedni skup s kojeg su pozvali pravosudne institucije Bosne i Hercegovine da kazne krivce i rasvijetle sudbinu generala HVO-a.

“Ja sam do Atifa Dudakovića pokušala doći na sve moguće načine, da porazgovaram s njim kao s čovjekom, ne kao sa zapovjednikom Petog korpusa već kao s čovjekom, jer je on bio prijatelj moga supruga. Nisam u tome uspjela. Neću optuživati nikoga, ali za mene je on krivac jer je bio zapovjednik Operativne zone Bihać i on bi morao znati i ja vjerujem da zna”, istaknula je Jagoda Šantić.

Duje Šantić, sin Vlade Šantića, kazao je kako se ni danas ne zna za posmrtne ostatke njegova oca, a opsežna istraga nestanka generala Šantića nije rezultirala podizanjem optužnice protiv sedmorice prvoosumnjičenih.

“Ja osobno držim odgovornim generala Armije BiH Atifa Dudakovića i zapovjednika vojne policije Hamdiju Abdića Tigra, gospodare života i smrti te ratne 1995. godine u ‘bihaćkom džepu’. Moj otac je te 1995. godine odveden bez suda i sudišta, po zapovjedi generala Dudakovića, iz stožera HVO-a u hotel Sedra, gdje je premlaćivan do ranih jutarnjih sati”, kazao je Duje Šantić.

Dodao je kako je zatim general Šantić odveden u zapovjedništvo vojne policije, a nakon toga u kuću punca jednoga od osumnjičenih, gdje je ubijen s četiri metka.

“Našeg oca nema, nemamo gdje zapaliti svijeću. Gospodo iz FUP-a, Tužiteljstva BiH, Županijskog suda u Bihaću, Dragane Lukaču, Gorane Salihoviću i Huseine Huzejroviću, što ste do sada učinili pored tako debelog dosjea materijalnih i fizičkih dokaza? Čemu tolika policijska i medijska farsa od istrage koja je rezultirala jednim velikim ništa?”, istaknuo je Duje Šantić.

Pozvao je Tužiteljstvo BiH da ponovno preuzme slučaj generala Šantića te da ga privede kraju, profesionalno i bez uplitanja sa strane.

Prosvjed potpore obitelji generala Šantića održan je ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, odakle su se prosvjednici uputili do obližnjeg sjedišta Terenskog ureda Mostar Federalne uprave policije.

Tu su se zadržali određeno vrijeme uzvikujući parole “Istina, istina” i “Atif zločinac”. Prosvjednici su uputili kritiku i vlastima Republike Hrvatske, koje generala Armije BiH Atifa Dudakovića tretiraju kao jednog od ratnih heroja “Oluje”.

General Vlado Šantić, koji je tijekom rata zapovijedao postrojbama HVO-a na području Bihaća, vodi se nestalim od 8. ožujka 1995. godine.

Posljednji put viđen je u večernjim satima u hotelu “Sedra”, gdje je bio u društvu tadašnjeg zapovjednika Petog korpusa Armije BiH generala Atifa Dudakovića.

Svjedoci čije su izjave citirali lokalni mediji tvrde kako su Šantića iz hotela odveli pripadnici vojne policije 502. brigade Petog korpusa i od tada mu se gubi svaki trag.

2014. godine zaštićeni svjedok otkrio je detalje nestanke i likvidacije generala Šantića. Prema tim navodima, Šantićevo tijelo ubačeno je u bačvu u koju su doliveni benzin, nafta i razrjeđivač te je zatim bačva odnesena u vrtaču na obroncima pored Bihaća.

Bačva s posmrtnim ostacima uskoro je i pronađena, ali DNK analiza tih posmrtnih ostataka nikada nije izvršena.

Istraga o nestanku generala Šantića vođena je u dva navrata, 1995. godine te 2006. godine kada je slučaj preuzela Federalna uprava policije, a zatim je slučaj ponovno vraćen Županijskom tužiteljstvu u Bihać.

(Fena | Foto: Fena)


7 komentara

 • grijeh postoji mišlju , riječi , djelom i propustom

  mišlju- kriv je a.izetbegović i dudaković praveći muslimaniju
  rječju- krivi su svi hrvatski političari koji dvadest godina lažu da mare za stradalog
  djelom- krivi su svi hrvatski političari za nepoduzimanje ikakvih mjera
  propustom- krivi su svi hrvatski političari jer su propustili kad su mogli , još nije kasno

  pored ovakvog odnosa prema visokom časniku hrvatske vojske čemu se ima nadati jedan mali domobran

 • Čoviću, oglasi se o generalu Šantiću. Oglasi se za Miju Jelića.A da,ti se oglasavaš za Radončića i njemu slične muslimanske kriminalce.

 • Samo primitivci i nemoralni ljudi mogu podržat Čovića i njegovu ekipu!

  Podrška obitelji generala Šantića!
  HVO samo za sinove odane!

 • Traga obitelj,tuguje itd.Političari ništa sram da ih bude.Bariša je godinama bio min.pravde,Borjana,Feliks sve hrvati-što su učinili ništa.Kompezacija za kriminal i ne progon naših korumpirani političara.To je istina jedina za Šantića,Bugojance,Leutara itd.

 • Zasto ministar pravde kad pravde nema ,bolje zvat ministarstvo nepravdi.
  Puno je vise nepravdi a kao pravda postoji ,peavda je 0 .

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.