Obilježeno 26 godina od pokolja nad Hrvatima Grabovice

U Grabovici kod Mostara obilježena je 26. godišnjica pokolja nad Hrvatima ovoga kraja. Te 1993. pripadnici tzv. Armije RBiH na okrutan su način ubili 33 civila. Za 19 civila se još traga.

I ove je godine na prigodan način obilježena godišnjica ovog zločina. Najprije su na spomen obilježju položeni vijenci i upaljene svijeće nakon čega je uslijedio križni put do mjesnog groblja gdje je služena misa za ubijene civile Grabovice.

Obilježavanju je nazočio i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a, zajedno s brojnim predstavnicima stranaka koje čine Hrvatski narodni sabor BiH.

Svetu misu je predslavio fra Andrija Jozić gvardijan samostana na Šćitu.

Došli smo danas ovdje moliti da nas molitva pročisti od svih gorkih osjećaja i negativnih naboja koji se javljaju na ovim mjestima  stradanja. Došli smo da obavimo dužno poštovanje svim ovim žrtvama. Tim poštovanjem želimo očuvati dužno sjećanje na njih, ali i na cijenu slobode koju danas živimo, ali i izgrađujemo, kazao je fra Andrija.

Jasno je da treba stvarati klimu suživota, praštanja, pomirenja, vraćanja pomirenja, ali te važne životne postavke počivaju na temeljima istine. Ne može se graditi proces pomirenja bez unutarnje katarze, istaknuo je fra Andrija Josić u svojoj propovijedi.

Zločin u Grabovici dogodio se u noći s 8. na 9. rujna 1993. godine. U vojnoj akciji “Neretva 93” pripadnici Armije RBiH ubili su 33 civila, među kojima je najmlađa Mladenka Zadro imala samo 4 godine, a najstariji Marko Marić 87 godina.

(www.jabuka.tv)2 komentara

  • Obiljezavanju nazocili svi oni koji prave koalicije svih ovih 23 god od Dejtona sa onim koji kriju ove zlocince i nalogodavce ovih monstruoznih zlocina nad hrvatima…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.