Obilježena “Noć sjećanja” na ubijene Hrvate u Križančevom selu – Jabuka.tv

Obilježena “Noć sjećanja” na ubijene Hrvate u Križančevom selu

Mještani Dubravice, zajedno sa ostalim viteškim naseljima sa posebnim pijetetom odaju počast poginulim braniteljima i civilima Križančevog sela.

Podsjećamo da su u Križančevom selu ubijena 64 hrvatska branitelja i civila, a Noć sjećanja obilježava se svake godine molitvom i paljenjem svijeća.

Tog “Krvavog badnjaka” 1993. godine, dok je sporazum o prekidu vatre kojeg su potpisali zapovjednik Zbornog područja Vitez, general Tihomir Blaškić i zamjenik zapovjednika 3. korpusa Armije RBiH general Džemo Merdan, bio na snazi, postrojbe bošnjačke Armije BiH svim raspoloživim snagama u rano jutro 22. prosinca napadaju crte obrane u Križančevu Selu nadomak Viteza.

Epilog krvavog pohoda u Križančevom Selu su 64 ubijena Hrvata, 34 vojnica HVO-a, ostali su bili civili. Selo je do temelja spaljeno, a pobijene su čak i domaće životinje. Od 64 ubijena Hrvata, njih 30 odvedeno je u pravcu Počulice prema Zenici , a tijela razmijenjena nakon 39 dana, uz posredovanje međunarodnih snaga, bila su izmasakrirana do neprepoznatljivosti.

(www.jabuka.tv | Foto: Centralna.ba)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.