Obilježena godišnjica utemeljenja Herceg-Bosne i dan Županije Zapadnohercegovačke

Danas, 18. studenog, obilježava se 23 godišnjica osnutka Hrvatske zajednice Herceg Bosne. Izaslanstvo HDZ-a BiH, potpredsjednik HDZ-a BiH dr. Mladen Bošković, član predsjedništva HDZ BiH Dragan Vrankić, glavni tajnik HDZ BiH Vlado Džoić i predsjednik Glavnog vijeća HZ-HB Vladimir Šoljić, položili su vijence i zapalili svijeće na grobu prvog predsjednika HZ-HB Mate Bobana, kao i na spomenik svim hrvatskim braniteljima, te na dostojanstven način obilježili dan stvaranja temljene zajednice opstanka ove zemlje.

Izaslanstvo HDZ-a i HNS-a BiH i Udruge branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata, položili su vijence i upalili svijeće ispred središnjeg spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana, na Rondou u Mostaru.

HZ-HB utemeljena je 18. studenoga 1991. godine

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, kao politička, kulturna, ekonomska i teritorijalna organizacija hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini utemeljena je 18. studenoga 1991. godine. Osnovana je od strane političkog vrha Hrvata u Bosni i Hercegovini (HDZ BiH), kao odgovor srpskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu i Hrvate u zemlji.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna kao politička i teritorijalna cjelina je ukinuta potpisivanjem Washingtonskog sporazuma, 18. ožujka 1994. Hrvatska zajednica, a poslije Hrvatska Republika Herceg-Bosna nikada nije donijela ustav o raskidu odnosa s Bosnom i Hercegovinom. Nije donijela ni svoj statut, a u svim je aspektima poštivala suverenitet BiH.

Dana 9. ožujka 1996. Zastupnički dom Hrvatske Republike Herceg-Bosne donosi odluku o postupnom prijenosa funkcije civilne vlasti Hrvatske Republike Herceg-Bosne na tijela vlasti Federacije BiH. Održavaju se utemeljiteljske skupštine županija u Federaciji BiH. U svibnju na sjednici Predsjedničkog vijeća HR Herceg-Bosne reorganizirana je Vlada Hrvatske Republike Herceg-Bosne u prijelaznom razdoblju, te je činila šest ministarstva.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna formalno je ukinuta 14. kolovoza 1996. godine.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna kao udruga koja nema državotvorne ingerencije utemeljena je 24. svibnja 1997. u Neumu od strane društvenih, političkih gospodarskih i kulturnih organizacija Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Tada je najavljeno da će Hrvatska zajednica Herceg-Bosna biti krovna i zborna institucija hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Cilj joj je povezivanje svih Hrvata u Bosni i Hercegovini, definiranja strateških smjerova nacionalnog, kulturnog i gospodarskog razvitka, povratka te profiliranja kao krovne udruge hrvatskog naroda.

Danas kada se obilježava 23. obljetnica utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (HZ HB) koja je utemeljena kao odgovor srpskoj agresiji na BiH i Hrvatsku nakon okupacije i uništenja grada Vukovara.

Obilježen dan Županije Zapadnohercegovačke

Svečanost obilježavanja Dana Županije Zapadnohercegovačke započela je polaganjem vijenca i paljenjem svijeće u spomen svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima na Trgu širokobrijeških žrtava (kod križa), nakon čega je nastavljena svečanom sjednicom Skupštine ŽZH u kinu ‘Borak’.

obljetnica2014hercegbosne

Nazočnima su se obratili predsjednik Skupštine ZHŽ-a Ante Mišetić, predsjednik Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić, predsjednik Glavnog vijeća HZ HB Vladimir Šoljić, te župnik župe Široki Brijeg fra Stipe Biško. U programu obilježavanja Dana županije kao i svečane sjednice Skupštine sudjelovala je s nekoliko glazbenih brojeva i Glazbena škola Široki Brijeg, priopćeno je iz HDZ-a BIH.

(www.jabuka.tv)3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.