Obilježena 30. obljetnica osnutka brigade HVO-a Nikola Šubić Zrinski

U Busovači je u ponedjeljak svečano obilježena 30. godišnjica osnutka brigade HVO-a “Nikola Šubić Zrinski” (NŠZ) i 27. godišnjica osnutka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a HB (UDVDR HVO HB) Busovača.

Svečanost obilježavanja započela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju poginulim braniteljima HVO-a i civilnim žrtvama rata, priopćeno je iz Ureda predsjednika Federacije BiH.

Vijence su položili i svijeće upalili ratni zapovjednici brigade NŠZ sa zapovjedništvom brigade, izaslanstvo HDZ BiH – HNS BiH predvođeno aktualnim predsjednikom FBiH Marinkom Čavarom, izaslanstvo Zajednice UDVDR HVO HB ŽSB predvođeno predsjednikom Dragom Smoljom, predstavnici udruga općine Vareš, predsjednik Kriznog stožera HVO-a Busovača Zoran Marić i predstavnici Ministarstva obrane BiH.

Nakon polaganja vijenaca, uslijedila je sveta misa za poginule branitelje u župnoj crkvi svetog Ante Padovanskog. Misu je predvodio župnik fra Zoran Jaković koji je istaknuo kako svaki narod živi od svoje povijesti, sjećanja i sadašnjih trenutaka kako bi gradio budućnost.

Događa se da čovjek doživi povijesni zaborav, da zaboravi i ne prenosi djeci što se dogodilo u prošlosti. Moramo imati ispravan odnos prema žrtvi naših branitelja i graditi taj odnos i kod naše djece. Ne smijemo zaboraviti djeci i mladim naraštajima prenositi što se događalo i reći da rat još nije završio, da se i danas borimo, ali drugim sredstvima, za vrijednosti, za jednakost i ravnopravnost hrvatskog naroda, poručio je župnik Jaković.

Marinko Čavara

Marinko Čavara (Foto: Ured predsjednika FBiH)

Upriličena je zatim i svečana akademija na kojoj su se nazočnima obratili prvi zamjenik predsjedatelja PS BiH i predsjednik FBiH Marinko Čavara, zapovjednik brigade NŠZ Jure Čavara, Jure Burić i predsjednik UDVDR HVO HB Busovača Marinko Ćosić.

Poklanjajući se svim poginulima, pozdravljam obitelji koje su pretrpjele takvu bol da izgube svoje najdraže. Ali, isto tako, na svakoj obljetnici slavimo naše pobjede i ovo obilježavanje ima tu svrhu da se poklonimo svima koji su dali žrtvu, dali svoje živote, ali i da pokažemo da smo ponosan narod koji zna braniti svoju slobodu i koji će je zasigurno obraniti u budućnosti, kazao je Čavara.

Na kraju svečanosti, predsjednik UDVDR HVO HB Busovača Marinko Ćosić uručio je zahvalnice zaslužnim pojedincima za nesebičnu financijsku, materijalnu i svaku drugu pomoć koja doprinosi radu i razvitku udruge.

Predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO HB Busovača brigadir Anto Jurić uručio je plakete zaslužnim pojedincima za nesebičnu žrtvu u obrani hrvatskog naroda Busovače, Središnje Bosne i dalje, navodi se u priopćenju.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.