Obilježena 29. godišnjica genocida u Srebrenici i obavljen ukop 14 žrtava

U Memorijalnom centru u Potočarima u četvrtak je obilježena 29. godišnjica genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica, te klanjanja dženaza i obavljen ukop 14 identificiranih žrtava genocida iz srpnja 1995. godine.

Obitlji žrtava, brojni građani, domaći i međunarodni dužnosnici danas su u Potočarima kako bi odali počast nevino ubijenim žrtvama i kako bi na dostojanstven način i uz molitvu ispratili 14 žrtava čiji su posmrtni ostaci danas ukopani.

Najmlađa žrtva čiji su posmrtni ostaci danas spušteni u kabur u dolini bijelih nišana u Potočarima je sedamnaestogodišnji Beriz (Omera) Mujić rođen 1978. godine u Zvorniku. On je ukopan uz svoga brata Hazima koji je u Potočarima ukopan 2013. godine.

Najstarija žrtva koja je danas ukopana je Hamed (Ibrahima) Salić, rođen 1927. godine. Imao je 68 godina kada je nestao u ljeto 1995. godine na području Žepe.

Ove godine zajedno su ukopani braća Efendić – Hasib i Ćamil, koji će konačan smiraj naći uz svog trećeg brata Edhema, koji je u Potočarima ukopan 2007. godine.

Žrtve čiji su posmrtni ostaci ukopan danas u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari su: Efendić (Uzejir) Hasib, rođen 1931. godine; Efendić (Uzejir) Ćamil, rođen 1928. godine; Krdžić (Daut) Mehmed, rođen 1961. godine; Omić (Asim) Sabrija, rođen 1966. godine; Šiljković (Ramo) Mušan, rođen 1956. godine; Harbaš (Ragib) Sakib, rođen 1975. godine; Mujić (Omer) Beriz, rođen 1978. godine; Jašarević (Ismet) Ahmet, rođen 1971. godine; Salihović(Mehmed) Nevres, rođen 1970. godine; Salkić (Muharem) Ibrahim, 1935. godine; Bašić (Adem) Midhat, rođen 1973. godine; Mustafić (Kadrija) Hajdin, rođen 1959 godine; Mandžić (Arif) Latif, rođen 1964. godine i Salić (Ibrahim) Hamed,rođen 1927. godine.

U Memorijalnom centru u Potočarima do sada je ukopana 6.751 žrtva genocida, a nakon današnje kolektivne dženaze taj broj je 6.765.

Najmlađa dosad ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija baka Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

Ovo je 24. kolektivna dženaza u Potočarima. Tijekom 2003. godine obavljene su tri dženaze, kada je i ukopan najveći broj žrtava, ukupno 989. Najmanji broj žrtava ukopan je 2020. godine kada je konačan smiraj našlo svega devet žrtava. Još uvijek se traga za oko tisuću žrtava genocida u Srebrenici.

Prvi put ove godine 11. srpnja obilježava se i kao “Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine”, nakon što je 23. svibnja Opća skupština Ujedinjenih naroda izglasala Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Na osnovu ove Rezolucije, Stalna misija BiH pri UN-u u srijedu će organizirati prvu službenu komemoraciju u UN-u na visokoj razini, u povodu obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Prikladnim programima 29. godišnjica genocida u Srebrenici obilježena je širom BiH, regije, ali i svijeta.

U znak sjećanja na genocid u Srebrenici iz 1995. godine i suosjećanja s obiteljima žrtava danas je Dan žalosti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Dan je žalosti u Federaciji BiH

(Fena)

4 komentara

  • Sta su cekali pa ih tek sad kopaju? Ma ovo je zalosno, samo se pare izvlace.. Bilo pa proslo kakav genocid, kakvi li bakraci

  • Zao mije svakog stradalog bez obzira komu pripadao ali ovo sto izvode muslimani mi se vise nego gadi. Koriste srebrenicu dabi se predstavili kao jedine zrtve tadasnjih desavanja u BiH a da pritom negiraju bilo kakav zlocin nad nemuslemanskim stanovnistvom. Osobno me dan zalosti netangira niti ga priznam dok god sve zrtve nebudu jednako tretirane a dok je stanje ovako samo mogu reci slicno ko rahmetli babo alija da to nisu nase zrtve.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.