Obilježena 22. godišnjica atentata na Jozu Leutara – Jabuka.tv

Obilježena 22. godišnjica atentata na Jozu Leutara

Povodom obilježavanja 22. godišnjice atentata na zamjenika ministra Federalnog ministarstva unutarnjih poslova Joze Leutara, delegacija Federalne uprave policije je u utorak 16. ožujka, položila vijence na spomen-obilježje u Alipašinoj ulici u sarajevskom naselju Ciglane.

Delegacija Federalne uprave policije će 28. ožujka položiti vijenac u zgradi Federalne uprave policije i u Mostaru na mjestu ukopa pokojnog zamjenika ministra Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, Joze Leutara, priopćeno je iz FUP-a.

Treba podsjetiti i, kako do danas nitko nije službeno osuđen za Leutarovo ubojstvo.

Leutar se 16. ožujka 1999. u službenom automobilu trebao voziti na posao, ali eksplodirala je eksplozivna naprava koja se nalazila u njegovom automobilu u 7:50 ujutro. S njim je u automobilu stradao vozač Željko Ćosić, čije ozljede nisu bile opasne po život, a Leutar je zadobio teške ozljede od kojih nije uspio doći svijesti. Umro je u sarajevskoj bolnici Koševo 28. ožujka. Njegovom ubojstvu prethodili su teroristički napadi na travničke policajce u lipnju i srpnju 1998., te jedan neuspjeli teroristički pokušaj u veljači 1999.

Sama istraga o ubojstvu nije davala nikakvih rezultata, unatoč angažmanu voditelja civilne misije UN-a generala Paula Kleina. U istragu su bili angažirani najbolji stručnjaci u zemlji, potop IPTF, a stigli su i stručnjaci iz FBI-a iz SAD-a. Klein je obećao brzu i učinkovitu istragu, a nakon uhićenja Dominika Ilijaševića Come od strane “crnih kapuljača”, Klein je obećao skoro privođenje odgovornih najkasnije do općih izbora u studenome 2000. Štoviše, Klein je za Leutarovo ubojstvo okrivio hrvatsko političko vodstvo.

Hrvatski dužnosnici na svim razinama vlasti nisu bili obavještavani o akcijama MUP-a oko istrage ubojstva Leutara. U sklopu istrage bio je uhićen i Zoran Bašić, kao i Leutarov vozač Ćosić koji je bio optužen za izvršavanje atentata, dok je Como prvotno bio uhićen zbog osnovane sumnje da je počinio ratni zločin, no kasnije mu je optužnica prekvalificirana te je bio optužen, zajedno s Bašićem i Ćosićem, za izvođenje djela terorizma. Sarajevski mediji, RTV BiH i Dnevni avaz događanja oko istrage okarakterizirali su kao obračun “hrvatskih ekstremista” s Leutarom koji se protivio kriminalu i podržavao Federaciju BiH. Međutim, prešućivana je činjenica da se Leutar protivio AID-u, bošnjačkoj obavještajnoj službi i da se zalagao za ravnopravnost Hrvata na svim razinama unutar Federacije BiH.

Štoviše, Leutar je stalno bio pod nadzorom AID-a. Svi njegovi telefonski razgovori bili su prisluškivani, a njegova službena pošta provjeravana, te su ga uvijek pratila dvojica agenata AID-a. U listopadu 2001., RTV Sarajevo emitirao je integralnu snimku snimanu neposredno nakon atentata na Leutara, međutim, ravnatelju Mirsadu Puritvari i glavnom uredniku Senadu Hadžifejzoviću stiglo je naređenje da ne emitiraju sve snimljeno tog dana “u interesu istrage”. Na snimkama je vidljivo da su na očevid prvo stigli agenti AID-a, koji nisu bili nadležni za istrage terorizma.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Da i?Ispada da su ovog čovjeka ubili ko zadnjeg psa jer bi u suprotnom oni koji su to uradili odavno trunuli u zatvoru.Oni pokazuju mišiće drugom narodu od rata na ovamo..On pokoj mu dusi,pa obitelj Anđelić,pa policajci u Travniku,pa Kafadar..šaranje po vlastitom autu u Uskoplju itd itd.Oni su gradžani.

  • Ovi koji su naredili njegovo ubistvo su i dalje najveci koaliciski saveznici Dragana i HDZ. Zato i nema istrage o ovom teroristickom cinu i zato ovi nasi domoljubi, lesinari cute. Neka je sram HDZ, HNS, za cutanje i za lesinarenje nad hrvatskim kostima…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.