Obilježena 20. godišnjica stradanja Hrvata na Stipića livadi

Danas je na Stipića livadi u općini Jablanica obilježena 20. obljetnica od stradanja hrvatskih civila i pripadnika HVO-a koji su na mučki način ubijeni od strane pripadnika Armije BiH.

Na širem području Doljana stradalo je 69 Hrvata, dok je samo na današnji dan na Stipića livadi ubijeno 39 zarobljenih Hrvata. Kao izvršitelj ovog svirepog pokolja spominje se 44. brdska brigada ABiH i mudžahedini. No, ni dvadeset godina kasnije još nitko nije odgovarao za ovaj zločin.

– Ne možemo se oteti dojmu da je pokolj na Stipića livadi još uvijek u tijeku, jer još uvijek nitko nije odgovarao za počinjena zvjerstva na ovome mjestu, kazao je u svome govoru Stanko Sopta, general Zbora HVO-a i sudionik oslobađanja ovog prostora.

Svetu misu za stradale Hrvate na Stipića livadi predvodio je mons. dr. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH, uz koncelebraciju svećenika iz okolnih župa. Vukšić je u svojoj homiliji kazao kako se nada da će počinitelji biti procesuirani, ali je i pozvao na oprost i pomirenje.

Iako u ovom mjestu danas živi mali broj prijeratnih stanovnika, obitelji i prijatelji nevinih žrtava okupili su kako bi odali počast svojim najmilijima. Prije svete mise oni su položili vijence i zapalili svijeće.

Ivan KRALJEVIĆ (abcportal.info)




6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.