Obavještajci: Rusija planira sabotaže diljem Europe

Rusija planira nasilne sabotaže širom Europe, upozorile su Europske obavještajne agencije vlade zemalja.

Oni navode da Rusija priprema tajne bombaške napade, oštećenja infrastrukture i podmetanja požara, bez fokusa na potencijalne civilne žrtve.

Smatramo da je veoma porastao rizik od sabotaže, rekao je Thomas Haldenvang, šef njemačke obavještajne službe, prošlog mjeseca na sigurnosnoj konferenciji.

Tome su prethodila uhićenja dvojice njemačko-ruskih državljana zbog planiranja napada na vojne i logističke lokacije u Njemačkoj.

Vlasti Velike Britanije su krajem travnja optužile dvojicu muškaraca za izazivanje požara u skladištu u kojem su se nalazile pošiljke pomoći za Ukrajinu. Engleski tužitelji tvrde da su radili za rusku vladu.

SAD nameće nove sankcije Rusiji

Sigurnosne službe u Švedskoj istražuju niz nedavnih iskliznuća vlakova iz tračnica, za koje sumnjaju da bi se moglo raditi o sabotaži. Prošlog mjeseca je češki ministar prometa kazao da je Rusija pokušala uništiti signalne sustave na češkim željeznicama.

U veljači su u Estoniji ruski obavještajni operativci izveli napad na automobil ministra unutarnjih poslova. Francusko ministarstvo obrane također je ove godine upozorilo na moguće ruske napade vojnih lokacija, piše Financial Times.

Duboka zabrinutost

NATO je u četvrtak izrazio duboku zabrinutost zbog rastućih ruskih “malignih aktivnosti na savezničkom teritoriju”. Njemačka je u petak zaprijetila posljedicama po Moskvu zbog hakerskog napada na socijaldemokratsku stranku kancelara Olafa Scholza 2023.

Analitičari britanskog instituta Royal United Services Institute su u nedavnom izvještaju istaknuli kako Rusija aktivno radi na tome da pojača svoj utjecaj u Europi, pri čemu koristi posrednike poput ruske dijaspore i kriminalne grupe s kojima Kremlj ima dugogodišnje veze.

Zašto EU još uvijek kupuje ruski plin?

Budući da je Rusija pojačala aktivnosti na europskom kontinentu, sigurnosne službe su u stalnom stanju pripravnosti te nastoje identificirati mete koje su im možda promaknule. Primjera radi, još uvijek ima dosta neodgovorenih pitanja o eksploziji u tvornici municije BAE Systems u Walesu koja opskrbljuje Ukrajinu granatama.

U listopadu 2014. uništeno je češko skladište oružja u kojem se nalazilo oružje za Kijev. Kasnije je otkriveno da su agenti ruske vojne obavještajne službe postavili eksploziv. U petak je izbio veliki požar u tvornici u Berlinu koja je u vlasništvu kompanije za proizvodnju oružja Diehl, a koja također opskrbljuje Ukrajinu.

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Požar je gasilo više od 160 specijaliziranih vatrogasaca, a stanovnicima u velikom dijelu zapadnog dijela glavnog grada je rečeno da zatvore prozore zbog mogućih štetnih plinova.

Dosadašnje sabotaže su služile u svrhu stvaranja kaosa, ali se mogu koristiti i za stvaranje dezinformacija. Rusija također želi putem ovih napada steći što više znanja za slučaj da stvarno poželi imobilizirati Europu. To su vježbe, rekao je jedan od viših savjetnika iz britanskog instituta The Royal Institute of International Affairs.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

    • Rusi udaraju u čelo direkt ,samo složna braća perfidno pripremaju teren sa medijima da se drugi optuže…već bi bilo smiješno da nije tragično..

  • Putin novi Hitler, sa zapada. 😅
    Tko tim anglo-saksonima poviruje, taj ce svrsiti kao Hrvatska vojska odma nakon drugog svitskog rata.
    Ameri srusili plinovod, sada mi moramo njihov skupi plun kupovati. Oni sabotiraju sve zivo, a engleska bulldoga im gruva druge. Mrs, obadvoje.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.