O sustavnom progonu i ubojstvima Hrvata nitko ne priča

Sve češća uhićenja pripadnika Hrvatskog vijeća obrane diljem Hercegovine pod sumnjom na ratne zločine, a kojima se često imputira formulacija o navodnom udruženom zločinačkom poduhvatu pokazuje kako se HVO očito našao na udaru domaćeg pravosuđa, a navodno se priprema još istraga i optužnica s političkim konotacijama u kojima bi bili navedeni i pripadnici Hrvatske vojske.

O tome mediji pišu, već mjesecima, no pritom se malo tko sjetio osvrnuti na situaciju u kojoj zločini nad Hrvatima, koji su brojčano gledajući, najveće žrtve rata u BiH, do sada nisu dobili pažnju pravosudnih tijela unatoč svoj sili dokaza.

Sve što se do sada događalo u pogledu istrage i progona odgovornih za zločine nad Hrvatima bilo je pojedinačne naravi, bez stvarne zapovjedne odgovornosti ili sagledavanja šireg konteksta događaja. Istodobno, određena stratišta diljem BiH u kojima je stradao ogroman broj civila hrvatske nacionalnosti nikada se nije našao na dnevnom redu pravosudnog aparata, a kako i bi kada bi otkrivanje istine o događajima tijekom rata Bošnjaka i Hrvata bacilo novo svijetlo na taj krvavi sukob.

Također, zločini VRS-a nad Hrvatima, a pogotovo na prostoru Bosanske Posavine i sjeverozapadne Bosne nikada nisu privukli pažnju javnosti, a nažalost niti političara kako domaćih tako i međunarodnih.

Hercegovina i središnja Bosna

No, vratimo se zločinima Armije BiH koji su godinama gurani pod tepih i koji tek sada kroz suđenja za Trusinu, Bugojno i Jablanicu izlaze na vidjelo. No, na popisu su mnoga mjesta o kojima se redovito govori u javnom diskursu, ali malo radi na otkrivanju odgovornih.

Primjer je selo Uzdol u kojem je dokumentiran jedan od najbrutalnijih zločina Armije BiH, odnosno MOS-a nad, mahom, civilnim stanovništvom. Uzdol nikada nije dočekao pravdu niti međunarodnu afirmaciju, iako se radi o mjestu na kojem je izmasakrirano 29 civila te 12 vojnika HVO-a. Dva dana poslije masakra hrvatskog stanovništva u selu Uzdolu, dogodio se novi ratni zločin muslimanskih postrojbi, ovaj put nad zarobljenim pripadnicima HVO-a u selu Hudutsko. Knjiga Zločin s pečatom Ivice Mlivončića donosi informaciju kako je ubijeno 22 zarobljenika.

U sklopu iste operacije Armije pod nazivom Neretva ’93. počinjen je i zločin u Grabovici za koji, osim dva pojedinačna slučaja, još nitko nije odgovarao po zapovjednoj odgovornosti niti se ta akcija gleda u kontekstu šireg poduhvata. Konjic je pak priča za sebe; o progonima i stradanjima Hrvata tog kraja mnogo se govorilo, a karakteristika je plansko protjerivanje, spaljivanje i ubojstva. Trusina je tek jedno od sela koje je dobilo medijsku pozornost, no na širem području počinjeno je niz zločina za koje da danas nitko nije odgovarao.

Vrijedno je spomenuti i prvi masovni zločin u hrvatsko-bošnjačkom sukobu-pokolj u zeničkom selu Dusina prilikom kojeg su pripadnici Armije ubili deset civila, odnosno prilikom napada na sela Dusina, Lašva i Višnjica, protjerali su stanovništvo, ubili 14 osoba i više ranili. Osnovano se sumnja da su oni koristili Hrvate kao živi zid na bojišnici s HVO te zarobljene vojnike HVO-a mučili, zlostavljali i masakrirali.

Briševo čeka pravdu

Za zločine počinjene u Doljanima kod Jablanice krajem srpnja 1993. godine kada je ubijeno osam civila i 33 pripadnika HVO-a, također nitko nije odgovarao, baš kao ni za niz stratišta u središnjoj Bosni, poput sela Kiseljak kod Žepča u kojem su život izgubile 43 osobe. Lašvanska dolina priča je sa sebe, a od masovnijih zločina za koje nitko nije odgovarao treba spomenuti Križančevo selo, Bobaše-Kruščicu i Buhine kuće.

Istodobno, kada su u pitanju nikad procesuirani zločini srpskih snaga nad Hrvatima upravo se ovih dana obilježava se 20 godina stradanja Banjolučke biskupije u prošlom ratu, a upravo su krajem srpnja zabilježeni neki od masovnijih. Osim sustavnog progona hrvatskog pučanstva, prije 23 godine u prijedorskom selu Briševo, zvjerski i bez povoda srpski vojnici su pobili 67 hrvatskih civila. Ne treba napominjati da za ovaj događaj nitko nije odgovarao…

(Dnevni list)

11 komentara

 • Sve je istina što ovdje piše. A najveći krivci što se zločini nad Hrvatima ne procesuiraju su hrvatski političari iz BiH. Recite što su oni poduzeli da ti zločini dođu pred sud?

  • Tako ej loby…apsurdno je traziti krivce u nekom drugom al ocito nasim politicarima to uspijeva…Onio ni zasto nisu krivi sve su krivi neki drugi,oni imaju plate uredne krast mogu do mile volje i sta njima vise treba i sta njih vise zanima,nikako da shvate da su oni placeni da sluze narodu i da se bore za interese narode ne za svoje osobne interese

 • Vadni u svijetu znaju da je u nas snažna korupcija i kriminal. Država nam ekonomski uništena. Sve što je dobivalo živu lovu rasprodano. Znaju da nam mogu postavljati svakakve najčešće nepovoljne uvjete, nepovoljna za nas pravila. I ništa međunarodnom zajednici ne možemo. A da smo ekonomski jaki nezavisni mogli bi nam svi puhat u guzicu. Ovako nas svi jebu za svaku sitnicu. I sve koristu. Nebih se čudio da prodamo i naše otoke i more sa cijelom obalom zbog nečije provizije. Jer smo skloni kao nacija kriminalu i korupciji. I skloni smo klanjati se onima koji se bave kriminalom. To je nepobitna činjenica. Ma koji katolici? Nikakvi. Nula.

 • Svake četiri godine se spomene ova tema,to jest pred izbore.Mlaćo,Selmo Cikotić,Sefer Halilović itd.Našim političarima ovi ne smetaju jer im jje jasno iz Sarajeva rečeno budetel vi gurali ovo u medije mi ćemo protiv vas pokretati optužnice za privr.kriminal.Pa Čović,Lijan,Budimir,Raguž,LJubić itd,sve ih imaju u šahu i po potrebi za svakog od njih vade dokaze iz latica tužilaštva.SDA-e,sa Bakirom na čelu kontrolira većinu tužilaštva i pravosuđa u Sarajevu.O tome Avaz pišegodinama,Radončić otvoreno govori o uvezanoj policisko pravosudnoj hobotnici iza koje stoji Bakir Izetbegović,ali ništa.

 • Badava ti je spominjat, Čovića, Yurišića, Lijanovića, Budimira i ostale. Nitko njima ništa neće. Nemoj se ti brinuti za njih,snašli su se oni već svi poodavno. Pa zar svak od njih nije ušao u politiku isključivo i samo zbog interesa. Na primjer onaj kriminalac Yurišić.Zar nije njegov čovjek u koaliciji sa Platformom -Ž.Budimir , samo u zadnjih dvije godine svog predsjednikovanja pomilovao više od 90 kriminalaca. Kolliko se zna iz medija koji su to sve prilično dobro pratili i opisivali od tog broja je njih čak 36 ubojica. Dakle pomilovao je 36 ubojica,taj naš vrli precjednik Federacije. Šta mu ko more kad po zakonu ima pravo. Jebeš i takvog precjednika i takav zakon i onog ko ga je donio.
  Kod Muslimana je još gore. Kod njih se ne zna ko pije , a ko plaća.Zapravo zna se ko plaća. Obočan ,jadan narod po običaju sve plaća.
  Kod Srba je stanje ko u Iraku, luda kuća, tu se apsolutno ništa ne zna osim da u toj njihovoj genocidnoj tvorevini ni pod razno nema mjesta za Hrvate , koje su pobili i protjerali. Ni za živea ni za mrtve Hrvate ,u toj genocidnoj RS, nema mjesta. Upravo su u Prijedoru od lipnja do rujna 92 pobili i masakrirali znatan broj Hrvata. Ovih dana će upravo biti godišnjica,dvadeset treća , kako su ubili katoličkog svećenika Matanovića i njegovu obitelj. Odveli su ih iz svog doma po noći kao zadnje hulje i ološ četnički i pobili ih. Dugi niz godina nije se znalo ni gdje su bačena njihova tijela. Bili su krivi samo zato što su bili Hrvati i katolici. Što su željeli ostati na zemlji svojih predaka.
  Što se tiče Muslimana i njihovih zločina nad Hrvatima srednje Bosne i o tom se dosta zna ali niko ništa ne poduzima.Oficirski kadar koji je iz JNA, prešao u redove Armije BiH, je pod paskom KOS,a odmah krenuo u zločin nad Hrvatima. Umirovljeni časnik američke vojske iz Vijetnama i vojni povjesničar T.D, NAPISAO JE 2003 GODINE KNJIGU U KOJOJ JE DOKAZAO I POKAZAO da su Hrvati žrtve rata u srednjoj Bosni. Po njegovim riječima odnos snaga je bio 7-1,u koris muslimanskih snaga i Hrvati su se borili za svoj opstanak.
  On iznosi činjenice kako bi to bio presedan-prvi put u povijesti da se sedmerostruko slabija vojska naziva agresorom i napadačem. Dokazi koje je on iznio u svojoj knjizi zorno pokazuju da su Hrvati i po broju ljudstva i po oružju bili od 6-10 puta slabiji od muslimanske vojske, koja je pod hitno trebala naći životni prostor i smještaj za vojsku ,koju su Srbi protjerali iz cijele jugoistočne Bossne. Hrvati su tu po njegovim riječima kolateralne žrtve jedne podle politike , koja kad već nije mogla izaći na kraj sa Srbima,-odlučila je udariti po brojčano slabijim Hrvatima.Hrvati su etnički očišćeni iz brojnih općina srednje Bosne u kojima su bili većina.
  Taj američki vojni povjesničar donosi podatke koji pokaziju da su većina ubijenih hrvatskih civila i vojnika u Fojnici, Kreševu i Travniku ubijeni na pragu svoje kuće. Dakle , čim su branili svoj dom i svoju kuću, nisu mogli biti nikakvi agresori!Za Ahmiće on navodi podatke da su muslimanske postrojbe bile u selu i žestoko tukle po okolnim Hrvatima nastojeći im presjeći komunikacije i veze po sredini Lašvanske doline.
  Padom i presijecanjem Lašve na dva dijela, Hrvati bi praktično bili stavljeni u mat poziciju i istrebljeni poput zečeva za odstreL. Stoga su Hrvati po njegovim riječima imali velike gubitke , jer su po cijenu života morali zauzeti važne kote koje su im jamčile opstanak u uskom životnom prostoru. On čak i navodi koje su sve muslimanske postrojbe nbile u Ahmićima i koristile domicilno stanovništvo za svoje snadbijevanje i pomoć pri napadaju. Kad je došlo do žestokih borbi za svaku kuću, stanovništvo koje je tu bilo ostalo je nažalost stradalo. Po njegovim riječima -to se često događalo u svim ratovima kada vojska ne bi dopustila civilima da se povuku iz zone borbenih djelovanja.
  Hrvati su se održali teškom mukom uz izuzetno velike gubitke i žrtve. Danas suditi Hrvate zato što su jedva opstali na svojim stoljetnim ognjištima mogu samo oni kojima nije ni do pravde ni do suživota.Bujrum.

Komentiraj: