O štrajku djelatnika HP Mostara oglasila se Uprava Društva

Uprava Hrvatske pošte d.o.o. Mostar oglasila se priopćenjem za javnost povodom održanog štrajka upozorenja Nezavisnog sindikata djelatnika HP Mostar.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Povodom održanog štrajka upozorenja NSDHP, a bez navođenja razloga koji bi ukazali na kršenje odredbi Pravilnika o radu ili Granskog kolektivnog ugovora u segmentu materijalnih prava radnika od strane Uprave Društva, smatramo ovakav istup štetnim po ugled i poslovanje Hrvatske pošte d.o.o. Mostar.

Imajući u vidu kako Društvo posluje u konkurentnom okruženju, ovakvi medijski istupi stvaraju negativnu klimu i nepovjerenje poslovnih korisnika u kvalitetno pružanje usluga.

Novonastale ekonomske okolnosti uzrokovane sukobima u Ukrajini će značajno utjecati na troškove energenata (gorivo i struja), koji su jedan od najznačajnijih troškova u poštanskoj djelatnosti, te je pred Upravom Društva izazov kako održati poslovanje Društva. Također smo svjesni da ova kriza i sva poskupljenja kojih smo svakodnevno svjedoci značajno utječu na životni standard naših radnika.

Imajući sve u vidu, i održivost poslovanja Društva, kao i poboljšanje materijalnih prava radnika, Uprava Društva također razmatra mogućnost povećanja iznosa naknada za troškove prijevoza radnika u nastupajućem vremenu.

Fokus Uprave Društva trenutno je na definiranju mjera koje će osigurati operativnu održivost poslovanja i očuvanje svakog radnog mjesta u Društvu, a što bi trebao biti naš zajednički interes, a time i interes sindikata.

U cilju objektivnog informiranja, naglašavamo kako je Uprava Društva kroz zadnje izmjene Pravilnika o radu, organizacijskoj strukturi i sistematizaciji radnih mjesta u skladu sa financijskim mogućnostima korigirala koeficijente najnižih plaća radnicima. Plaće poštara i vozača povećane su 5 %, poštara za brzu dostavu 10 %, a od siječnja 2022. usklađena je i minimalna plaća sukladno Uredbi Vlade FBiH, te su se plaće čistačica povećale za 15 %.

S obzirom na rast prosječne plaće u FBiH od siječnja 2022. godini svim radnicima Društva povećan je i topli obrok za 5 % i iznosi 9,98 KM po danu, osigurana su sredstva za isplatu regresa u iznosu od 511 KM, što je povećanje za 5 % u odnosu na 2021.

Isto tako u 2022. godini svim radnicima koji ostvare pravo na dodatne naknade iste su uvećane u odnosu na 2021. godinu, kako slijedi: naknada za rođenje djeteta za 9,2 %, naknade za slučaj smrti člana obitelji 9,2 %, naknada za pomoć u slučaju bolesti radnika 9,2 % kao i otpremne za odlazak u mirovinu za 3,2 %.

Iako to nije obvezujuće po granskom kolektivnom ugovoru, u 2022. godini Društvo je za sve radnike ugovorilo kolektivno osiguranje za slučaj bilo kakve nezgode ili smrti, kako bi smo pokrili i ovakve neželjene rizike kojima su radnici prilikom svakodnevnog rada izloženi.

Imajući u vidu sve navedeno smatramo da Uprava Društva kontinuirano poduzima aktivnosti u cilju poboljšanja materijalnih prava radnika, i to će činiti i dalje.

Stoga smatramo da su ovakve aktivnosti NSDHP kontraproduktivne i čine štetu Društvu u cjelini i svim radnicima, bez obzira da li su članovi imenovanog sindikata, stoji u priopćenju Uprave Hrvatske pošte d.o.o. Mostar.

(www.jabuka.tv)