O Mili će se brinuti sjajan liječnik: Dr. Richard Aplenc bio je kod nas u ratu

Sve se nade polažu u bolnicu u Philadelphiji. Liječnik slovenskog podrijetla liječit će dvogodišnjakinju oboljelu od leukemije čija je priča u solidarnosti ujedinila Hrvatsku.

Učinit ću sve na ovome svijetu da spasim vaše dijete – tim je riječima roditelje Nore Šitum prije šest godina dočekao dr. Richard Aplenc u Childrens Hospital of Philadelphia. Danas su po te riječi otputovali roditelji malene Mile Rončević, dvogodišnjakinje oboljele od rijetkog oblika leukemije koja će liječenje nastaviti u toj američkoj bolnici i koje će također voditi dr. Aplenc.

Detalji liječenja ovisit će o nalazima pretraga koje su pred Milom, ali ako itko zna i može pomoći, onda je to taj liječnik i upravo ta bolnica, bez sumnje ovih dana govore mnogi.

Skroman i stručan

S tom nadom za Philadelphiju danas je sa zagrebačkog aerodroma ispraćena obitelj Rončević, uz pljesak i puno želja za uspješnim liječenjem i njegovim sretnim dovršetkom. Takav dovršetak, nažalost, nije bio kod malene Nore, djevojčice koja je također ujedinila Hrvatsku i pokazala kako je sve moguće pokrenuti i učiniti. Njezini su roditelji, Đana Atanasovska i Ivica Šitum, hrabro ovih dana bili rame uz rame s Milinim roditeljima Marinom Rončevićem i Sanjom Matijević Rončević. Nitko od njih ne zna bolje kroz što prolaze i što je pred njima, a sa svojom Zakladom Nora Šitum provode cijelu ovu humanitarnu akciju. S dr. Aplenc postali su prijatelji tijekom Norina liječenja te ostali u kontaktu.

Sigurna sam da je Mila u najboljim mogućim rukama. Čim ga vidite, jasno vam je koliko je dobroćudan. Doktor Aplenc je skroman, skrušen i ponizan, mogu reći samo riječi hvale. Tamo smo u bolnici cijelo vrijeme s njim komunicirali i kada smo odlazili, razmijenili smo kontakte te sve ove godine, kada za neko dijete treba drugo mišljenje, ja njemu pošaljem i on da drugo mišljenje u roku od 24 sata, i to potpuno besplatno. Sretna sam što i Mila ide upravo k njemu, rekla je o dr. Aplenca Norina majka Đana.

Zahvaljujući Zakladi koju vode Norini roditelji, dr. Aplenc lani je gostovao na okruglom stolu u Zagrebu za što, govori Đana Atanasovska, nije htio uzeti ni putni trošak za dolazak iz Amerike.

Rekao je da nema šanse da uzme ikakav novac za put za to što mi radimo kao Zaklada. Kada su on i obitelj u ovim krajevima, uvijek se čujemo i nađemo. On jest rođen u Americi, ali je podrijetlom Slovenac te mu je i žena s ovih prostora. A dr. Aplenc sasvim solidno govori hrvatski. Tijekom rata u Hrvatskoj je bio kao liječnik bez granica, govori Đana Atanasovska napominjući da se mora razjasniti kako liječenje na koje je otišla Mila i na kojemu je bila Nora nisu ista.

Tata: Idemo u nove bitke

Sama bolnica u kojoj radi vrhunski je medicinski centar prema američkim ljestvicama rangiranja izvrsnosti zdravstvenih ustanova, a na svojim su stranicama, među ostalim, ovog liječnika opisali kao čovjeka kojem je iskustvo brige za jednu od prvih pacijentica s akutnom mijeloičnom leukemijom promijenilo put njegovekarijere.

Iza njega su brojni znanstveni radovi, nagrade i postignuća u istraživanju novih terapija u liječenju različitih oblika leukemije, ponajprije spomenutog oblika te zloćudne bolesti.

Hvala vam svima što ste se u ovakvom broju odazvali, hvala ljudima, medijima, svim našim prijateljima. Ne znam što više reći. Sada je stvarno dosta ovog cirkusa i idemo u nove bitke. Mi idemo svoje odraditi. Hvala lijepa, ljudi, rekao je Marin Rončević na zagrebačkom aerodromu držeći u naručju svoju hrabru djevojčicu.

Roditeljima na raspolaganju dva djelatnika veleposlanstva i automobil s vozačem

U Philadelphiji će obitelji Rončević na raspolaganju biti dva službenika hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu, kao i automobil s vozačem. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova preko veleposlanstva u SAD-u i veleposlanika Pjera Šimunovića pružit će potporu obitelji.

S bolničkim timom provjerili su protokol, dogovoreno je kako će majka s djevojčicom biti prevezena do bolnice u medicinskom vozilu, a veleposlanstvo će se pobrinuti za prijevoz oca i prtljage te obitelji dati telefon s američkim brojem. Također, osigurali su boravak obitelji u hotelu, a u razgovoru s obitelji i, poštujući želje, provjerit će što još mogu učiniti, primjerice pronaći dugoročni smještaj u nekom od stanova uz bolnicu.

Ovaj je slučaj medijski popraćen, no MVEP redovito pruža takvu potporu bolesnicima i obiteljima, samo im se treba obratiti. Jučer je, inače, u letu za Frankfurt, s obitelji Rončević slučajno bila i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić, koja je otputovala na zasjedanje NATO-a u New York. Putovi su im se razišli u Frankfurtu, gdje su konzul i Croatia Airlines osigurali privatnost i izolaciju za Milu u VIP prostoru, a postojala je i opcija da Milu prebace u bolnicu dok čekaju zrakoplov, no obitelj je odbila. Inače, Croatia Airlines je, doznajemo, obitelji još jučer promijenila karte za poslovnu klasu.

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.