Nuncij Zenari: “U Siriji je ostalo samo još 2 posto kršćana”

Apostolski nuncij u Damasku kardinal Mario Zenari upozorio je da je kršćanska nazočnost na Bliskom istoku u opasnosti od potpunog nestajanja.

Zbog sukoba koji sedam godina razara Siriju u zemlji je ostalo još samo 2 posto kršćana, i to ne zbog toga što su razorene crkve nego između ostaloga zato što muškarci iseljavaju, a obitelji sastavljene od kršćana i muslimana uglavnom slijede islam, napomenuo je kardinal Zenari opisujući stanje u Siriji u predavanju na Katoličkom sveučilištu Péter Pázmány u Budimpešti, prenosi Kathpress, piše IKA.

Kardinal je istaknuo da su kršćani nakon II. svjetskoga rata činili 25 posto stanovništva u Siriji, a taj je postotak i prije sukoba koji je počeo godine 2012. pao na 6 posto. Kao jedan od razloga naveo je i niski natalitet među kršćanima.

Mađarska podupire program „Otvorene bolnice“ koji osigurava sredstva za zdravstvenu skrb oko 4500 pacijenata godišnje u sirijskim medicinskim ustanovama. U sklopu toga projekta premijer Viktor Orban predao je kardinalu Zenariju službeni dokument kojim mađarska vlada daje na raspolaganje 1,5 milijuna eura za taj projekt zaklade AVSI.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.