BiH izvezla naoružanje u vrijednosti 205 milijuna maraka

Namjenska proizvodnja BiH jača svoju poziciju na inozemnim tržištima, čemu svjedoči i podatak da smo prošle godine izvezli oružje, streljivo i slične proizvode ukupne vrijednosti oko 205 milijuna maraka.

To je za 5,7 posto više nego u godini ranije, kada je izvoz iznosio oko 193,9 milijuna KM, rekli su za Nezavisne novine u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Popis zemalja, u koje su oružje i streljivo odlazili, prilično je šarolik. Tako se najviše izvozilo u Saudijsku Arabiju, i to u vrijednosti od 75 milijuna KM, a zatim u Tursku – 29,5 milijuna KM.

Slijede Egipat (24,27 milijuna KM), Afganistan (23 milijuna KM) te SAD (16 milijuna KM).

U prekomilijunskim vrijednostima izvozilo se i u Bugarsku, Hrvatsku, Srbiju, Njemačku, Rumuniju, Maroko, Moldaviju, Švicarsku, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate i Namibiju, potvrdili su za Nezavisne.

Najviše je tijekom prošle godine izvezeno streljiva u koju spada 94 posto od ukupnog izvoza, odnosno vrijednost veća od 192 milijuna KM, dok se u kategoriji oružja najviše izvoze dijelovi za vojno oružje u iznosu od osam milijuna KM. Almin Mališević, tajnik Udruženja metalne i elektro industrije pri Gospodarskoj komori FBiH, rekao je da Komora u jednoj od svojih asocijacija ima i grupaciju namjenske industrije, a koja broji 17 tvrtki.

U BiH je namjenska industrija jedna od najbrže rastućih grana. Kada gledamo ukupan izvoz ili proizvodnju, ona ne čini veliki postotak, ali rast koji ona iz godine u godinu ostvaruje daje nam za pravo da dodatno možemo računati na pozitivne efekte u narednim godinama, rekao je Mališević.

On smatra da u BiH treba dodatno razvijati ovu granu, posebno jer su velike potrebe na svjetskom tržištu i, kako ocjenjuje, sigurno je da u toj konkurenciji BiH može pronaći svoje mjesto. Po njegovim riječima, radi se o industriji koja je jako široka, a mi sa svojom proizvodnjom možemo sudjelovati u velikom tržišnom kolaču.

Mi najviše proizvodimo streljivo, odnosno kapisle, te dijelove artiljerijskog oružja. U pitanju je proizvodnja koja je tradicionalna nekoliko desetljeća u BiH i sigurno je da će ti proizvodi i dalje imati budućnost, pojasnio je Mališević.

Po riječima Tane Peulića, predsjednika Sindikata metalne industrije i rudarstva RS, kada je riječ o namjenskoj industriji u RS može se govoriti o tvrtkama “Orao” Bijeljina, “Kosmos” Banja Luka te “Tehnički remont” Bratunac.

Sva tri poduzeća rade i posluju, a najbolje rezultate postiže “Tehnički remont” Bratunac, rekao je Peulić, dodajući da sva tri poduzeća imaju i tehničke i materijalne i stručne kapacitete za daljnji razvoj.

Inače, uvoz proizvoda namjenske industrije u BiH je u prošloj godini zabilježio pad od 13,26 posto, i iznosio je svega 12,47 milijuna KM.

Top tri uvozne zemlje su Srbija (2,5 milijuna KM), Italija (1,6 milijuna KM) te Hrvatska (1,1 milijun KM), dok je uvoz s ostalih tržišta zabilježio vrijednosti ispod milijun KM, navode iz VTK BiH.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.