Novo poskupljenje cigareta u BiH

Do kraja mjeseca poskupit će još četiri vrste cigareta. Iako je u pitanju poskupljenje od naizgled mizernih 20 feninga, pušači se žale kako im sve više novca doslovno završava u dimu. Još se nisu oporavili od najnovijega poskupljenja s početka lipnja.

Najbolje bi bilo prestati, ali to je jako teško kad pušite desetljećima, pričaju pušači – navika je druga priroda. Zbog skupoće mnogi su odavno prešli na motanje.

Duhanske kompanije imaju pravo mijenjati cijene cigareta, kažu u Upravi za neizravno oporezivanje. Kako nikome nije u cilju da izgubi vjernu mušteriju tako se uglavnom zaobilazi naglo i drastično poskupljenje.

Ono što su u obavezi je da Upravi na vrijeme, mjesec dana ranije, dostave obavještenje o eventualnim poskupljenjima. Kada stupi na snagu nova cijena, ona postaje važeća, bez obzira što piše na kutiji.

“Iz razloga što svi oni koji prometuju cigarete imaju obavezu da na dan početka primjene nove cijene izvrše popis zaliha, obračunaju razliku trošarina uplate na jedinstven račun, a tako popisane zalihe prema novoj cijeni moraju biti na vidnom mjestu svakoga maloprodajnoga objekta, odnosno dok se na tržištu ne pojave cigarete sa novim markicama koje će imati novu maloprodajnu cijenu”, izjavio je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UNO BiH.

Sezona poskupljenja cigareta počela je u travnju, do kraja lipnja najavljena su i nova, a hoće li se taj trend nastaviti ovisit će isključivo od duhanskih kompanija.

S obzirom da je BiH prva u regiji prema konzumiranju cigareta te pušači u Bosni i Hercegovini u prosjeku troše 25 posto prihoda na cigarete, odnosno četvrtinu kućnoga proračuna, svako poskupljenje sigurno će biti velik udarac po džepu, piše Bljesak.info.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

Komentiraj: