Novo poskupljenje cigareta: Cijene veće i do 30 posto

Cigarete proizvođača ‘Philip Morris’ poskupjele su na tržištu BiH od deset do 30 feninga po kutiji. Načelnik Odjela za komunikacije u Upravi za neizravno oporezivanje BiH Ratko Kovačević kazao je da su nove markice za 14 vrsta cigareta proizvođača ‘Philip Morris’ otiskane, prenosi Glas Srpske.

– Na tržištu su se ovih dana već pojavile cigarete s novim cijenama, a neke će se pojaviti idućih dana – rekao je Kovačević.

On je naglasio da su cigarete “Marlboro Gold Orginal” i “Marlboro Red Upgrade” poskupjele za 20 feninga i sada koštaju 3,7 maraka.

– Cijena kutije cigareta “Marlboro Flavor Plus” veća je za deset feninga, odnosno za ove cigarete sada je potrebno izdvojiti četiri marke – kazao je Kovačević.

“Filip Moris” je podigao cijene tri vrste “Eve” za deset feninga, tako da je za kutiju “Eve Divine Slims”, “Eve Mystique Slims” i “Eve Mint Slims” sada potrebno izdvojiti 3,2 KM.

– Cigarete “Partner KS BOX” poskupjele su sa 2,7 na tri marke. Ista situacija je i sa cigaretama “Partner Blue KS BOX” – kazao je Kovačević.

“‘Philip Morris'” je istaknuo i više cijene cigareta “Philip Morris Red” “Philip Morris Blue”, te “Philip Morris Suprime” i “Philip Morris 100” za deset feninga, odnosno nova cijena ovih cigareta je 3,3 KM.

Poskupjele su i cigarete “Classic Gold” i “Classic Blue” za 30 feninga, a na tržištu se ove vrste cigareta od sada prodaju po cijeni od tri KM.

Većina cigareta u BiH od početka ove godine poskupjela je za deset do 60 feninga po kutiji.

Usklađivanje

Poskupljenje cigareta u BiH početkom ove godine predstavlja nastavak usklađivanja akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u EU.

– Ovo usklađivanje je počelo 2009. godine kada je počela primjena Zakona o akcizama i usklađivanje će trajati do  2014. godine, kada bi minimalna cijena kutije cigareta trebalo iznositi pet maraka – kazali su ranije u UNO BiH.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.