Novim Zakonom o pravima branitelja u RH bit će obuhvaćeni i pripadnici HVO-a

I nakon 108 dana braniteljskih prosvjeda ispred Ministarstva branitelja u Zagrebu nije nađen zajednički jezik sa aktualnom hrvatskom vlašću za rješavanje problema hrvatskih branitelja (HV i HVO) koji su se nagomilali i nakupili u prošlih 20-ak godina, za agenciju Fena prenio je 100 postotni hrvatski ratni vojni invalid Marko Radoš Mara.

Po riječima Radoša, inače porijeklom iz Tomislavgrada, hrvatski branitelji traže jedinstveni zakon o pravima hrvatskih branitelja, stradalnika i obitelji branitelja iz Domovinskog rata, gdje su svrstani i pripadnici HVO te da taj zakon bude na ustavnoj razini.

”Na prosvjedu sudjeluju i hrvatski branitelji pripadnici HVO-a kao i sve braniteljske udruge proistekle iz postrojbi HVO-a koji daju punu potporu njima u Savskoj 66”, istakao je Radoš.

Ministar Matić je, kako Radoš kaže, izmjenama i dopunama zakona iz 2012. godine najviše oštetio upravo pripadnike HVO-a, koji su do tada ostvarivali svoja prava u RH.

”Novim Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz domovinskog rata konačno bi se trebali regulirati status i prava hrvatskih branitelja pripadnika HVO-a i radi toga su uključeni i pripadnici HVO-a u pripremi ovoga novog zakona”, naglasio je Radoš.

Uz to je još dodao da je formirano radno tijelo koje priprema novi zakon u koji su uključeni predstavnici branitelja, stradalnika i obitelji poginulih, zatočenih i nestalih branitelja iz Domovinskog rata kao i predstavnici HVO-a koje je u radno tijelo predložio Hrvatski narodni sabor.

(Fena)


12 komentara

  • Tako i treba,Hrvatska se branila u Pologu,Širokom,Kupresu,Livnu,Glamoču,Mostaru,da nepričamo o dragovoljcima koji su išli u Vukovar i sva ratišta diljem RH-e. Velike snage JNA koje su bile spremne na još žešću Agresiju na RH-u su upravo bile zaustavljene na ovim prostorima i slušale su se zapovjedi nama hrvatima Vrhovnog zapovjednika Franje Tuđmana,jer naš član presj.,u to vrijeme Alija Izetbegović je rekao da to nije naš rat. Selo ravno gori…Ubijaju se nemoćni civili hrvati,Aliju to ne zanima on pregovara sa ofic.JNA-e.ma kraju ih koštalo skupo ko i nas. Tako da je sasvim razumljivo da Komponenta HVO-e uđe u ista prava ko i HV-a,isti nam je bio vrhovni zapovjednik,i isti smo cilj imali zaustaviti zlo JNA-e.Problem je preko 22 000 srba koje su u RH-oj uveli u razno razna prava,mirovine a većina napadali RH.

  • Kad smo zaustavili tenkove JNA na Pologu,to je bio prvi šamar tkz.silnoj vojsci i tad se je vidilo da ih se može pobjediti.Da su prošli prema Splitu bilo bi zajebano.Ti dani se moraju svake god proslaviti na pravi način i da bude Dan Općine Široki.

  • Bla bla opet ce pojedini iskoristit veza nista se nece promjeniti zali boze svaki dan sto sam bio na terenu a pojedini krali i bogatili se

  • Jebo vas Toša on je sebe riješio,ako mu možete što uradite mu,mislim da ga samo možete povući za onu stvar.Nek novim zakonom riješe 100 branitelja koji su bili na terenu,u ratu to je uspjeh.Rješeno 1oo obitelji,ovako samo žugate i naslađujete se tuđem zlu i neimaštini.Ja sam sretniji kad mi imaju i susjedi nego kad nemaju.Pa ajde mo malo tako razmišljati.Daj bože da to prođe u Hrvatskom Saboru pripadnici HVO-e su to i zaslužili.Hrvatska se najmanje branila ,mislim na crte obrane u Zagrebu.

  • nemojte biti ljubomorni ni ti drugoga suditi sto je nesto postiga u ratu zasto nisi i sam tako postupijo a svak ce sam za sebe odgovarati ako ne kod ljudi onda ce kod svevisnjega
    pa svaki borac za hrvate i hrvatsku iz novog zelanda vojvodine herceg bosne ili iz zagreba tribaju imat u svemu ista prava

  • Svima je Jjasno da je jedan zapovjednik, i tko prizna HVO dobija veliki ugled kao hrvatski domoljub i taj če vladat i imat če potporu Hrvatskog puka

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.