Novi Zeland i Francuska rade na uklanjanju ekstremizma s društvenih mreža | Jabuka.tv

Novi Zeland i Francuska rade na uklanjanju ekstremizma s društvenih mreža

Novi Zeland je izjavio kako će s Francuskom nastojati spriječiti korištenje društvenih medija u promicanju terorizma i nasilnog ekstremizma.

Premijerka Jacinda Ardern izjavila je da će 15. svibnja u Parizu supredsjedati sastanku s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom koji će nastojati da svjetski lideri i izvršni direktori tehnoloških tvrtki pristanu na obećanje nazvano “Poziv Christchurcha”, kako bi se uklonili teroristički i nasilni ekstremistički sadržaj na internetu.

Usamljeni ubojica ubio je 50 ljudi u dvije džamije u Christchurchu 15. ožujka i istodobno je uživo prenosio masakr na Facebooku.

Ključno je da tehnološke platforme kao što je Facebook nisu zloupotrijebljene za terorizam i da umjesto toga postanu dio globalnog rješenja za suzbijanje ekstremizma, navodi premijerka Ardern u priopćenju.

Premijerka Ardern je na konferenciji za novinare kasnije u srijedu izjavila da je razgovarala s rukovoditeljima brojnih tehnoloških tvrtki, uključujući Facebook, Twitter, Microsoft, Google i nekoliko drugih tvrtki.

Odgovore koji sam dobila bili su pozitivni. Nijedna tehnološka tvrtka, baš kao ni jedna vlada, ne bi željela vidjeti nasilni ekstremizam i terorizam na internetu, rekla je Ardern.

Glasnogovornik Facebooka izjavio je kako se tvrtka veseli suradnji s vladom, industrijom i stručnjacima za sigurnost u okviru jasnih pravila.

Facebook Inc, najveća svjetska društvena mreža s 2,7 milijardi korisnika, doživjela je kritike nakon napada u Christchurchu da se nije uspjela uhvatiti u koštac s ekstremizmom.

Jedna od glavnih skupina koja zastupa muslimane u Francuskoj izjavila je će tužiti Facebook i Google zbog poticanja nasilja jer su dopustili prijenos pokolja u Christchurchu na svojim platformama.

(Hina)


1 komentar

Komentiraj: