Novi zakon o zaštiti jamaca

Prema očekivanjima iz Udruženja jamaca u BiH, jamce čekaju bolji dani. Naime, nacrt zakona o zaštiti jamaca u Federaciji BiH je nedavno na sjednici Doma Parlamenta usvojen i pušten u javnu raspravu, a prema riječima predsjednika spomenutog udruženja Jovice Cvjetkovića, ona bi trebala uključiti i stručnu javnost koja bi zasigurno predložila kvalitetne prijedloge i dopune.

Novim zakonom, koji bi se trebao donijeti do kraja tekuće godine, trebala bi se ukinuti administrativna zabrana za jamca i staviti na dužnika, odnosno glavni dužnik će biti taj koji će vraćati kredit, bilo novčano ili putem njegove imovine. Postavlja se pitanje hoće li doći do znatno manjeg potraživanja za kredite, jer su pojedinci očito iste tražili s namjerom da dug bude prebačen na jamce.

Novi korak za jamce

Stav Udruženja jamaca u BiH je maksimalno podržati svaki zakon, propis i želje koji idu u pravcu rješavanja problema jamaca, a svaki novi iskorak je dobar za njih.

“Glavni naglasak ovog zakona je da se u slučaju spora ne može ići na teret jamca, sve dok se maksimalno ne iskoriste mogućnosti naplate glavnog dužnika, odnosno njegove pokretne i nepokretne imovine, objasnio je Cvjetković, dodajući da tek onda kad se nema što “naplatiti” od dužnika i kad nema dovoljno sredstava slijedi teret na jamca. Prema njegovoj tvrdnji, da se dosad postupalo po ovom zakonu, nijedan jamac ne bi plaćao tuđi kredit niti bi bila opterećena njihova nekretnina.

“I što je najbitnije, nitko ne bi “digao ruku na sebe”, niti jedan jamac ne bi izvršio samoubojstvo, naglasio je Cvjetković koji kaže da se, prema njihovim saznanjima, zbog velikih dugova i opterećenja računa samoubojstvo izvršilo oko dvadeset jamaca.

Objasnio je kako je u većini slučajeva bilo da banka ne tereti dužnika, već odmah ide na teret jamca, odnosno na njegovu imovinu. Prema novom zakonu, u ugovorima točno mora pisati čije su obveze i tko ima kakva prava, a svi ugovori iz prethodnog razdoblja koji nisu u skladu s ovim zakonom morat će se usuglasiti s njim. Kao dijelovi financijskog poslovanja, spomenuti zakon se odnosi i na banke i mikrokreditne organizacije, koje su se do sada pokazale da daju kredite prezaduženima.

Veći iznos

Kako je Cvjetković kazao za Dnevni list, zanimljivo je da se broj jamaca koji plaćaju tuđe kredite znatno smanjio, no, s druge strane, ukupan iznos po jednom jamcu se povećava. Za prvih šest mjeseci bilo je oko šest tisuća jamaca koji plaćaju ili su došli u situaciju da plaćaju tuđi kredit.

“U prosjeku, jamac će plaćati veći kredit u banci, a manji u mikrokreditnoj organizaciji. Iznos kredita koji plaćaju je između tisuću i pol do dvije tisuće maraka. Znači, kad se pomnoži taj iznos s brojem jamaca – riječ je o milijunima, dodao je Cvjetković za Dnevni list.. Inače, samo u Republici Srpskoj je u prva tri mjeseca ove godine bilo oko tisuću i 200 prevarenih jamaca koji su otplatili 1,52 milijuna maraka kredita fizičkih osoba, pokazalo je izvješće Agencije za bankarstvo RS-a. U izvješću o stanju bankarskog sustava Srpske u prvom kvartalu ove godine ističe se da je problem otplate kredita od jamaca ili sudužnika, umjesto glavnog dužnika, posebno naglašen u posljednjih nekoliko godina. Dodaje se da su u prošloj godini 1664 jamca ukupno otplatila 4,11 milijuna maraka tuđih kredita.

Također, razina dospjelih potraživanja, posebno u realnom sektoru, upozorava na potrebnost kvalitetnije analize kreditne sposobnosti zajmoprimatelja pri odobravanju kredita i potrebu sistematičnijeg praćenja redovitog servisiranja kredita.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.