BiH nakon Kosova ima najpobožnije građane u regiji

Bosna i Hercegovina je, nakon Kosova, država sa najpobožnijim građanima u regiji. Kako su pokazali rezultati Gallupovog istraživanja provedenog na reprezentativnom uzorku u čitavoj regiji, za 76,5 posto građana BiH religija je “važan dio njihovog svakodnevnog života”.

U regiji veći stupanj religioznosti pokazali su samo žitelji Kosova gdje je za čak 90 posto ispitanika religija važan dio svakodnevnog života. Zanimljivo je da za razliku od Kosova, samo za 39,3 posto građana Albanije religija jako bitna u svakodnevnom životu, što je ujedno i najniži postotak od svih zemalja u regiji, piše Večernji list.

U Hrvatskoj, koju prati imidž katoličke zemlje, taj postotak je 69,7 posto dok građanima Srbije religija igra nešto manju ulogu u svakodnevnom životu jer se 54 posto ispitanika složilo sa tvrdnjom o važnosti religije za njih osobno.

Podjela bh. društva na ruralno i urbano, mlade i stare, obrazovane i neobrazovane, kada je riječ o važnosti religije za pojedinca nema važnu ulogu. Kako pokazuju rezultati Gallupovog istraživanje, religija je podjednako važna i mladim između 15 i 24 godine (70,4 posto) kao i sredovječnoj populaciji između 40 i 54 godine (79,1 posto).

Ni stupanj obrazovanja ne igra važnu ulogu jer je religija važna u njihovom svakodnevnom životu i za 70,7 posto visokoobrazovanih građana. dok su jako male razlike između onih koji žive na selu (74 posto) ili u velikim gradovima (68,3 posto).

Osim odgovora da im je religija bitan dio njihovog svakodnevnog života čak 51,1 posto ispitanika iz BiH potvrdilo je da je u posljednjih sedam dana sudjelovalo u nekom vidu vjerske službe, što je najveći postotak među zemljama regije. Puno manje redovni u obavljanju vjerskih dužnosti bili su naši susjedi. U Hrvatskoj je taj postotak iznosio 37,2 posto a u Srbiji tek 25 posto ispitanika.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.