Novi smjerovi u srednjim školama, uvodi se čak i rudarstvo

Nastavna 2023./2024. godina završava, a pred učenicima završnih razreda osnovnih škola je teška odluka izbora budućeg zanimanja, piše Večernji list BiH.

Upisi u srednje škole u BiH počinju već za nekoliko dana, a budući srednjoškolci mogu birati među mnoštvom smjerova.

U svim županijama u Federaciji BiH, kao i na području RS-a, standardno su zastupljeni razni smjerovi gimnazije te ekonomske škole, dok se ostala lepeza smjerova razlikuje od sredine do sredine. I ove godine u nekim školama uvode se novi smjerovi. Tako se, primjerice, u okviru banjolučke Gimnazije uvodi ogledni sportski smjer.

HNŽ uvodi nova zanimanja u srednjim školama

Ministrica prosvjete i kulture RS-a Željka Stojičić podsjetila je kako je najveće zanimanje pokazao Grad Banja Luka, i to da se otvori sportska Gimnazija, ali je to na kraju svedeno na sportski odjel. Tako će u okviru Gimnazije Banja Luka biti raspisan natječaj za jedan sportski odjel od 28 učenika.

Osim standardnih uvjeta za prijam, nužno će biti aktivno članstvo u jednom od sportskih klubova koji djeluje u Sportskom savezu RS-a ili FBiH.

Podsjećam da je Ministarstvo prosvjete RS-a još 2012. privatnoj školi Apeiron dalo suglasnost da uđe u osnivanje sportskog smjera u svom srednjem obrazovanju s planom i programom iz Srbije, a pokazalo se da nije bilo zanimanja. Zato ćemo s velikom pozornošću osluškivati ovaj upis i vidjet ćemo jesmo li na pravom putu, kazala je Stojičić.

Hoće li u srednje škole u FBiH biti uvedeno zanimanje pirotehničar?

U Federaciji BiH se, među ostalim, pokrenula inicijativa o pokretanju smjera pirotehničara, međutim, najveći broj županijskih ministarstava je, odgovarajući na ovu inicijativu, istaknuo kako na tim područjima ne postoji zanimanje za uvođenje spomenutog zanimanja.

Među novijim smjerovima u FBiH je – rudar, koji je pokrenut zbog ponovnog otvaranja rudnika oko Vareša. Digitalni marketing također je jedan od novijih smjerova koje nude određene škole u FBiH, kao i šumarski tehničar. Kako bi potaknule učenike da više biraju smjerove u kojima je deficit kadrova, većina županija uvodi stipendije za polaznike tih škola.

HNŽ: Srednjoškolci najviše zainteresirani za zanimanja kuhara i frizera

Inače, uoči raspisivanja rokova za upise u srednje škole i na visokoškolske ustanove Federalni zavod za zapošljavanje je podsjetio na rezultate istraživanja tržišta rada 2023./2024., koje je realizirano tijekom rujna i listopada 2023. godine na osnovi reprezentativnog uzorka poslodavaca iz Federacije BiH koji imaju pet i više zaposlenih kako bi djeci i njihovim roditeljima/skrbnicima eventualno pokušao olakšati donošenje važne odluke o daljnjem školovanju i izboru budućeg zanimanja.

Koja su zanimanja tražena?

Provedeno istraživanje može olakšati donošenje odluke ako se u obzir uzmu rezultati koji se odnose na podatke o traženim zanimanjima na tržištu rada u FBiH u idućem razdoblju, navedeno je iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Najveće procijenjene potrebe za novim zapošljavanjem u idućoj godini iskazane su za zanimanja u prerađivačkoj industriji (42%), zatim trgovini (17%), građevinarstvu (13%), ugostiteljstvu (11%) itd.

Mostar će nuditi stipendije za ova deficitarna zanimanja u srednjim školama

Prema stručnoj spremi, poslodavci su iskazali najveće potrebe za radnicima sa srednjom stručnom spremom III. stupnja (KV), i to 64%. Slijedi potražnja za radnicima srednje stručne spreme IV. stupnja (SSS) 19% te za radnicima visoke stručne spreme (VSS) 6,8%.

Najtraženija zanimanja III. i IV. stupnja srednje stručne spreme u 2024. godini, prema rezultatima anketiranja, bit će prodavač – trgovac, konobar, bravar, zavarivač, vozač kamiona, kuhar, šivač, stolar, zidar, tesar, strojarski tehničar.

Za zanimanja s fakultetskim obrazovanjem najveća potražnja, prema prognozama poslodavaca, bit će iskazana za radnicima iz IT sektora (inženjerima elektrotehnike, inženjerima sustava, programerima – IT developerima i dr.), zatim ekonomistima, magistrima farmacije te strojarskim i građevinskim inženjerima.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Sva su zanimanja dobra samo treba više prakse i da se praksa plaća pa ako ništa drugo može sendvič a ne radiš u trgovini ili u hotelu moraš platit sendvič a radiš ko pravi radnik i treba im dat moral učiti ih a ne iskoristiti izvinite ali tako je sigurno i pitam koloko kuhara radi u ugostiteljstvu možda koji jer nema inspekcije može kuhati svaki

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.