HNŽ uvodi nova zanimanja u srednjim školama

Upisi u srednje škole za školsku 2024./2025. godinu na prostoru Hercegovačko-neretvanske županije kreću u srijedu, 19. lipnja, dok drugi upisni rok počinje 26. lipnja.

Za upis u srednje škole predviđeno je ukupno 2.330 mjesta, potvrdili su za Fenu iz Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

Od toga, 1.735 mjesta namijenjeno je za gimnazije, vjerske i stručne četverogodišnje programe (uključujući i umjetničke škole). U stručne trogodišnje programe predviđeno je 595 mjesta od kojih je 19 mjesta za pomoćna zanimanja, navode iz resornog županijskog ministarstva i dodaju da je ove godine osnovnu školu završilo 1.863 učenika.

Mostar će nuditi stipendije za ova deficitarna zanimanja u srednjim školama

Učenicima će prilikom upisa, kako kažu, biti ponuđena i neka nova zanimanja.

Nekoliko srednjih škola uvelo je nova zanimanja koja se odnose na srednje stručno obrazovanje, dok su određene škole s gimnazijskim smjerovima inovirale postojeće nastavne planove i programe, rekli su iz Ministarstva prosvjete znanosti, kulture i sporta HNŽ-a.

Dalje navode da je i ove godine upisano manje “prvašića” u osnovne škole.

Kada je riječ o osnovnim školama, ove je godine upisano 1.717 učenika, dok je u prošloj godini upisano 1.779 učenika, poručili su iz ministarstva.

HNŽ: Srednjoškolci najviše zainteresirani za zanimanja kuhara i frizera

(Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.