Novi plinovod koji će ići preko Posušja od iznimnog značaja za BiH

Projekt plinovoda Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Hrvatska, Zagvozd – Posušje – Novi Travnik s odvojkom za Mostar, od iznimnog je značaja i za Federaciju i cijelu državu, prvenstveno zbog sigurnosti opskrbe i diversifikacije izvora snabdijevanja, kažu za Oslobođenje iz BH-Plina.

Radi se o plinovodu koji će povezati transportne plinovode Hrvatske i BiH, to jest PLINACRA i BH-Plina.

Ovaj projekt spada u linijske infrastrukturne projekte. U tijeku je projektiranje trase u dužini od 160 kilometara, čime se ovaj plinovod ubraja u najkompleksnije projekte koji se trenutno realiziraju u našoj zemlji.

Urbanistička suglasnost Realizacija projekta počela je 1. kolovoza 2019. godine, održavanjem inicijalnog sastanka s projektantom. Izrada projektne dokumentacije financira se grantom Europske komisije, a za projektanta je izabran konzorcij CONNECTA – Mott MacDonald.

Trasa plinovoda

U sljedećim danima trebao bi biti potpisan ugovor za izradu Studije utjecaja na okoliš po osnovu ove trase. Očekuje se da bi se urbanistička suglasnost dobila u trećem ili četvrtom kvartalu 2020. Ono što je posebno bitno za ovu fazu izrade projektne dokumentacije je to da je BH-Plin počeo proceduru osiguravanja grant-sredstava za izradu glavnog projekta i granta za osiguravanje dijela sredstava za samu izgradnju plinovoda u BiH. Radi se o europskim fondovima. Europska unija dodjeljuje grantove do 20 posto vrijednosti kompletnog projekta.

Ono što nas raduje jeste to da je Skupština Sarajevske županije jednoglasno usvojila zaključak i uputila ga prema Vladi Federacije, kojim traži da se što prije realizira projekat Južne interkonekcije zbog sigurnosti opskrbe i KS-a i FBiH, istakli su iz BH-Plina.

Iz kompanije BH-Plin su rekli da je projekt podijeljen u dvije faze, prva je primarni vod, a druga odvojak za Mostar. Primarni vod je dug više od 100 kilometara i mora se raditi odjednom. Uz njega ide i rješavanje imovinskopravnih odnosa.

U Novom Travniku će se Južna interkonekcija spojiti na plinovod Zenica – Travnik, za koji se često govorilo da je nerentabilan. Iz BH-Plina su objasnili da je puštanje u rad novog plinovoda u BiH planirano krajem 2023. ili u 2024. godini.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.