Novi Obiteljski zakon u Hrvatskoj: Izvanbračni i bračni parovi više nisu jednaki

Novi Nacrt prijedloga Obiteljskoga zakona u Hrvatskoj upućen je na očitovanje koalicijskim partnerima HDZ-a i ne sadrži kontroverznu definiciju obitelji, no tu su neke druge odredbe za koje se prethodno najavljivalo da će biti odbačene.

Kako piše Jutarnji list, izvanbračne zajednice tako u Nacrtu nisu u potpunosti izjednačene s bračnima, izvanbračni parovi mogu posvajati djecu samo ako postoje “opravdani razlozi”, razvod roditelja maloljetnika pokretat će se na sudu umjesto u centru za socijalnu skrb, roditeljski je plan izbačen u potpunosti, a posebnoga skrbnika-odvjetnika koji u konfliktom razvodu zastupa dijete, plaćat će roditelji.

Ovo je drugi pokušaj hrvatske Vlade da izmjeni obiteljsko zakonodavstvo, a javnosti bi trebao biti predstavljen krajem svibnja.

Prvo veliko “proklizavanje” ministrici Nadi Murganić dogodilo se prilikom izrade prethodnoga nacrta novoga Obiteljskoga zakona. Na udaru javnosti našla se zbog toga što se novim zakonom predlagala definicija obitelji iz koje su trebali biti isključeni parovi bez djece.

Hrvatska: Državni tajnik usred presice iznenada podnio ostavku

Skandal je eskalirao do te mjere da je premijer Andrej Plenković na samoj sjednici Vlade lani u rujnu morao “naribati” svoju ministricu i povući sporan prijedlog zakona.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

  • Bravo glupaco i bruko od zemlje. Imate li jos ista ukinuti ljudima koji ne dijele vase svjetonazore da je zena tu samo da kuha, cisti, pere i radja djecu? A i tada nikakva prava nema po ”ministricama” kojima je sasvim normalni dio braka da se zeni ”tu i tamo pukne samar”…

  • Za nebitno

    Bravo glupaco i bruko od zemlje. Imate li jos ista ukinuti ljudima koji ne dijele vase svjetonazore da je zena tu samo da kuha, cisti, pere i radja djecu? A i tada nikakva prava nema po ”ministricama” kojima je sasvim normalni dio braka da se zeni ”tu i tamo pukne samar”…

    Ovaj vas komentar kakve veze ima sa ovom zakonskom odlukom ?
    Glupaco , bruko od zemlje ali zasto ovakvo izrazavanje , mogli ste i kulturniji komentar napisat !? Vi ste jedna izfrustrirana i nezadovoljna osoba svojim zivotom .

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.