Novi električni hiperautomobil iz Bugarske spreman je pokoriti svijet

Još jedan novi hiperautomobil ukazuje se na horizontu. No mora se priznati kako kredibilitet tvrtke smještene u maloj balkanskoj zemlji trenutačno ne može biti potvrđen. Stoga imamo opravdanih razloga sumnjati u daljnji razvoj i proizvodnju ovog automobila. Brend je stvoren 2015. godine, a ime je izvedenica talijanske riječi ‘alieno’, što očito ima veze s izvanzemaljcima. To je sve što je zasad poznato.

Navodno će prvi automobil ove tvrtke imati četiri verzije. Osnovni model razvijatt će 2610 ‘konja’, slijedi model s 3482, zatim model s 4351 te najsnažniji s 5221 konjskom snagom. Podaci o ubrzanju nisu dostupni, no Alieno tvrdi kako će najsnažnija izvedba postizati maksimalnu brzinu 488 km/h.

Svaka verzija bit će dostupna u tri varijante: STR (cestovna), TCR (za stazu) i RCE (trkaća). Specifikacije i dinamičke karakteristike bit će iste, razlikovat će se samo po homologacijskim standardima. U Alienu kažu kako je čak moguće pripremiti hiperautomobil da zadovolji uvjete kategorije LMP1 za 24 sata Le Mansa. Ovisno o verziji, Alieno će imati do šest elektromotora po kotaču, što bi značilo kako bi najsnažniji model RP5, koji razvija 5221 konjsku snagu, trebao imati 24 elektromotora, svaki kontroliran zasebno.

Alieno tvrdi kako je okretni moment sustava motora kao i onaj na kotaču, a on iznosi 8800 Nm u najsnažnijega modela, 7400 Nm, 5920 Nm i 4440 Nm u osnovnoag modela. Najvećim paketom baterija iz ponude osigurana je autonomija 1020 kilometara ednim punjenjem.

Arcanum ima ‘robotski’ aktivni podesiv ovjes, s elektronički podesivim amortizerima, a svaki je kotač potpuno neovisan. O kočenju brinu tri sustava: tradicionalni hidraulički, regenerativni elektromagnetski i ‘robotski’ zračni sustav kočenja. Kao opcija tu je i ‘zračna kočnica’, odnosno padobran. Alieno navodi kako će se Arcanum proizvoditi u Bugarskoj i to samo prema prednarudžbama kupaca, koje su već otvorene.

Početna cijena je 750 tisuća eura za osnovni model te 1,5 milijuna eura za najsnažniji model RP5. Rok isporuke je od 18 do 30 mjeseci, ovisno o odabranim opcijama i dodatnim željama kupca. Sve ovo zvuči kao nekakva znanstvena fantastika, a hoće li na tome i ostati, doznat ćemo s vremenom, piše 24sata.hr.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.