Novi britanski premijer po muškoj liniji je Turčin, šukundjed mu bio posljednji šef MUP-a u Osmanskom carstvu!

Ali Kemal bio je šukundjed Borisa Johnsona. On je bio posljednji ministar unutarnjih poslova u Osmanskom carstvu, a bio je poznat kao Liberal.

Tijekom putovanja u Švicarsku upoznao je svoju suprugu švicarske i engleske krvi Winifred Brun kojom se oženio u Londonu 1903. g. No 1922 .g. ubili su ga nacionalisti koji su mu se protivili što je bio anglofil i osuđivao je genocid Turaka nad Armencima, piše Večernji list.

Sin Alija Kemala, Osman Wilfred Kemal, Borisov djed, tijekom prvog svjetskog rata preuzeo je ime Osman Wilfred Johnson jer je djevojačko prezime njegove bake bilo Johnson. Njegov je sin bio Stanley Johnson, Borisov otac i bivši zastupnik u parlamentu.

Ali Kemal dolazi iz sela Kalfata u pokrajini Anadoliji, 1000 kilometara sjeverno od Ankare. Još 2016.g., kada je Johnson postao ministar vanjskih poslova, neki su stanovnici spomenutog sela rekli da bi bili oduševljeni da ih Johnson posjeti i da su u tom selu nekada svi mali “bijelu kosu kao Boris”. Turski mediji ga slave kao “otomanskog unuka” i “bijelog Turčina”.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.