Novi aranžman MMF-a za BiH vrijedan 750 milijuna eura bit će spreman u siječnju ili veljači – Jabuka.tv

Novi aranžman MMF-a za BiH vrijedan 750 milijuna eura bit će spreman u siječnju ili veljači

Novi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom, za koji su iskazali interes entiteti i vlasti na razini BiH, mogao bi biti spreman krajem siječnja ili veljače, izjavio je stalni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Juel.

Juel je naveo da su počeli pregovori o tom programu, te da vlasti u BiH traže prošireni aranžman u trajanju od tri godine te pojasnio da će novac, ukoliko bude postignut dogovor, biti distribuiran u tranšama u skladu s uspjehom u provođenju programa.

Nadamo se da bismo pregovore mogli zaključiti početkom idućega mjeseca i, ako sve bude u redu, predložiti ga Upravnom odboru za usvajanje krajem siječnja ili početkom veljače, rekao je Juel za “Nezavisne novine”.

On je dodao da će u smislu uvjeta programa nastojati da oni budu postavljeni na racionalniji način.

Bit će manje strukturalnih odrednica koje se odnose na reforme koje se moraju implementirati, odnosno rokove u kojima je potrebno ispuniti uvjete da bi se dobio novac, tako da smatram da postoji vjerojatnost da ćemo imati manje odrednica u ovom programu nego u prethodnom, rekao je Juel.

On je naveo da će se uvjeti i dalje odnositi na reformu zdravstva, javnih financija i slično.

Juel je podsjetio da entitetske i vlasti na razini BiH od MMF-a traže program vrijedan 750 milijuna eura.

On je napomenuo i da nije završena kriza u vezi s koronavirusom već bi se mogla pogoršati tijekom zime, zbog čega se lokalnim vlastima savjetuje da se fokusiraju na još veću podršku ekonomiji i zaštiti ranjivih kategorija, što “zahtijeva ozbiljne financije i košta”.

(Srna)


5 komentara

    • Kakav izborni zakon spominješ. Veliki vođa najviše priča o izbornom zakonu, a najviše opstruira njegovo donošenje. Bitno je pare uzet, to političare zanima. Za pare će prodat i vlastitu djecu a kako neće narod. Političari su jako kvarljiva roba, jako smrde

  • ova država će trajat dok se mogu krediti dizat a čim ne bude krede pušiona to ti je sposobnost politike ili je oni namjerno uništavaju sa ovim kakva je država da moraš dici kredit da podmiriš plate i režije ovi mmf im namjerno daje sve veći i veći kredit dok ih ne uguši ali bi to trebali vraćati oni koji ga i potpisuju ili referendum da vidimo jel narod za zaduživanje

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.