Nove vrste opojnih droga prijete BiH

Prošle godine na području Europske unije pojavilo se 60 novih psihoaktivnih supstanci, njihov broj na listi Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama povećan je na 620, a ni BiH nije pošteđena, rekla je u četvrtak u Banja Luci Ilze Jekabsone, predstavnica Centra.

Ona je danas sudjelovala u radionici pod nazivom “Nove vrste opojnih droga” na kojoj predstavnici Europskog centra i Ureda Vlade Hrvatske zaduženog za suzbijanje opojnih droga govorie o situaciji na području Europske unije.

“Najvažnije je da se nove supstance, nove vrste opojnih droga uvrste u listu opojnih droga na razini BiH koje vode nadležna tijela – Agencija za lijekove i Agencija za suzbijanje opojnih droga. Dok god nove vrste opojnih droga ne budu uvrštene u tu listu, ne možemo izvršiti procesuiranje osoba kod kojih se pronađe opojna droga, koji preprodaju, krijumčare ili proizvode opojnu drogu”, rekao je Darko Ćulum, direktor Policije Republike Srpske, prenosi Večernji list BiH.

Objasnio je da se radi o sintetičkim drogama – kanabinoidima. “To je nova droga, sintetička, kao sintetička marihuana, ima je zastupljene kod mlade populacije”, rekao je Ćulum i dodao da kao i druge droge stvara ovisnost, osobito kod mladih.

Naveo je da je policija u pet navrata tražila da se nove vrste psihoaktivnih supstanci uvrste na listu, ali do toga nije došlo i dodao da je u Banja Luci bio slučaj u kojem su vještačili tu supstancu i utvrdili da ima psihoaktivno djelovanje.

Ilze Jekabsone je istaknula je da je pojava novih psihoaktivnih supstanci prisutna i u Bosni i Hercegovini i u zemljama Europske unije.

“Brine nas pojava novih psihoaktivnih supstanci koje jako utječu na zdravlje ljudi i mi se na europskoj razini brinemo kako da reguliramo pojavu novih psihoaktivnih supstanci i tu radimo kroz sustav ranog upozorenja, odnosno pokušavamo regulirati i kontrolirati pojavu tih suspstanci”, rekla je ona.

Milan Latinović, predsjednik Komisije za suzbijanje zlouporabe opojnih droga RS, rekao je da mu je drago što su uspostavili komunikaciju i suradnju s europskim centrom za droge i praćenje ovisnosti kako bi stručnjake upoznali s iskustvima u Europi.

“Na tržištu Europe nalazi se veliki broj novih supstanci, jer to je nešto što se stalno događa. BiH, RS nije pošteđena i imamo određene pokazatelje, prije svega, u MUP-u RS za nove droge”, rekao je on.

Prema njegovim riječima istraživanja koja su provodili posebno kod populacije školskog uzrasta starosti od 15 godina, pokazala su da je oko pet posto mladih imalo kontakte i koristilo osnovne, najčešće psihoaktivne supstance, kao što je marihuana. Kada je u pitanju liječenje, oko 500 ovisnika liječi se u zdravstvenim ustanovama RS i dominantno su heroinski ovisnici.

“Nitko nije oslobođen mogućnosti da postane ovisnik, sva naša deca su na neki način potencijalni korisnici psihoaktivnih supstanci zbog toga je važno da senzibiliramo i stručnjake i građane”, dodao je Latinović.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Za prijedlog naziva novih sorti droga u našim krajevima molim lijepo nazovite stručnjaka iz duvna inače profi geografije mog frendica i frendica sviju kurac i ove regije pa će vam isti izmisliti priču kakvu samo zeko zajec moze smisliti…i da kod nas je jedan tulifon a za za druge tulifone molim lijepo obratite sa dotičnom pataloskome lazov što laže ne kad zine nego i kad podrigne….

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.