Nove osobne iskaznice početkom 2013. godine

U tijeku su pripreme za izdavanje novih osobnih iskaznica u BiH, koje bi građani trebali dobivati od 1. siječnja naredne godine.

Zbog kratkih rokova, međutim, već sada je poznato da su moguća odgađanja početka procesa, najkasnije do 1. ožujka 2013.

Kako se saznaje u Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), uvezani su svi nadležni MUP-ovi i općine, a izmjene, koje se tiču upisa entitetskog državljanstva i krvne grupe, u pripremi su.

Na upit koliko će proces zamjene osobnih iskaznica koštati, Amila Opardija, glasnogovornica Agencije, objasnila je da se budžetiranje promatra na period od deset godina, koliko će važiti osobne iskaznice, piše Dnevni avaz.

‘Za same tehničke pripreme softvera te opreme za pohranjivanje podataka i personalizaciju u tijeku 2012. godine je planirano 3,5 milijuna KM’, kaže Opardija, uz objašnjenje da još nije poznato koliko će građane koštati zamjena ovih dokumenata.

Govoreći o razlozima uvođenja novih osobnih iskaznica, Opardija kaže da su identifikacijski dokumenti podložni konstantnom unapređivanju, prvenstveno radi sigurnosti.

Veća sigurnost

Prema njenim riječima, novi Zakon o osobnoj iskaznici treba poboljšati zaštitu na samom obrascu dokumenta, ali uvesti i ‘digitalni identitet’. Tako je predloženo da nova osobna ima i elektronski čip te da omogući efikasnije uvođenje elektronskih servisa i elektronske uprave.

‘Neophodno je da sve razine vlasti u BiH pripreme svoje sustave tako da se građanima mogu pružati elektronske usluge. Sigurni smo da sve razine vlasti pripremaju svoje usluge, tako da će građanima biti dostupne elektronski, a u svrhu implementacije direktive EU o elektronskim uslugama’, zaključila je Opardija.

Građani će mijenjati osobne iskaznice po isteku važenja postojećih.

Na novim osobnim iskaznicama bit će vidljiva mala razlika u odnosu na sadašnju – podaci će biti ispisani ćirilicom i latinicom, na zahtjev građanina moći će se unijeti i entitetsko državljanstvo i krvna grupa. Najveća promjena je to što će nova osobna iskaznica sadržavati  elektronski čip u koji će se moći pohraniti digitalni potpis na zahtjev građanina.

(www.jabuka.tv)5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.