Nove optužnice: Osumnjičen 21 pripadnik HVO-a iz Mostara

Tužiteljstvo BiH čak 21 bivšega pripadnika HVO-a sumnjiči za ratne zločine nad Bošnjacima počinjene na području Mostara. Većina njih nije ni bila upoznata da se sumnjiče za ratne zločine dok im na kućnu adresu nije stigla obavijest iz Tužiteljstva BiH u kojoj se izvješćuju da su osobe koje ih terete svojim iskazima pod mjerama zaštite zbog opasnosti od ugrožavanja svjedoka!

Radi se o 21 bivšem pripadniku HVO-a koji imaju status osumnjičenih osoba zbog sumnji za zločine počinjene u Bijelom polju, odnosno mjestu Vojno, dok se konkretno za Mostar već mjesecima očekuju najmanje četiri optužnice za zločine na području Mostara, piše Dnevni list.

Ovo nije kraj kada su u pitanju optužnice protiv nekadašnjih visokih časnika HVO-a. Konkretno za Mostar, već mjesecima se očekuju najmanje četiri optužnice za zločine na području Mostara u periodu 1993. godine. Kako doznaju spomenute mostarske novine, optužnice će teretiti visoke dužnosnike HVO-a Mostara za zločine počinjene nad srpskim i bošnjačkim stanovništvom i pitanje je dana kada će ove osobe biti uhićene.

Pritisak na osumnjičene

Opravdano je pitanje vrši li Tužiteljstvo pritisak na potencijalne osumnjičene slanjem obavijesti o podizanju zaštitnih mjera prema svjedocima koji ih terete. Da pojasnimo, ovi osumnjičenici nikakvim drugim dopisom nisu uopće obaviješteni da imaju “status” osumnjičene osobe u predmetu ratnoga zločina. Nedvojbeno je da se ovime još više ugrožava sigurnost samih svjedoka, ali i šalje neizravna poruka osumnjičenima.

Naime, otvara se mogućnost njihova bijega, ali i opravdano pitanje – je li upravo bijeg, najčešće u susjednu Hrvatsku, i konačan cilj. To bi naknadno moglo biti iskorišteno za političke ciljeve i daljnje produbljenje političkih kriza u BiH te narušavanje međunacionalnih odnosa, pretežno između Bošnjaka i Hrvata.

U ovom kontekstu zanimljiva je i izjava nekadašnjega branitelja generala Tihomira Blaškića, odvjetnika Ante Nobila, koji je kazao da je, u konkretnom slučaju optužnica za Orašje, haški tribunal vratio predmete BiH jer nije bilo osnova za procesuiranje.

U svakom slučaju, optužnice za ratne zločine i zbivanja koja ih prate često doprinose upravo suprotnom od željenoga – daljnjem narušavanju odnosa između sva tri naroda u BiH, što lideri često koriste za dobivanje političkih bodova u svojim nacionalnim korpusima…

(www.jabuka.tv)

8 komentara

  • Ovo je samo nastavak i nadogradnja na već izrečene pravosnažne presude Maki Radiću,Šunjiću,Brekalu pred Sudom BiH-ne,Šteline presude u Hagu. Ako je netko mislio da će stati na ovome grdno se prevario jer ovi časnici,bojovnici su presuđeni za ,,udruženi zločinački poduhvat,,točnije ,,zločin protiv čovječnosti,,… Tu kraja sada nema.. Prestavnici hrvata u tjelima vlasti u BiH-ni zakazali na svim nivoima,oni se bore za sebe i svoje osobne interese,svoje pozicije,idu linijom nezamjeranja sa bošnjačkim političarima radi svojih interesa i svojih,, oraha u đžepu,,i eventualnih sudskih procesa za njih. Rezultat te nedorečene,traljave i podaničke politike koja se takva vodi 15 god.i više je upravo ovo što se dešava sada.,,progon pripadnika HVO-ne,degradiranje i pritisak na sve moguće načine. Čoviću,Čavara,Bariša,Borjana,Mijo Krešiću ,Marina Pendeš,Bože LJubiću ima li odgovora na ovakve optužnice ili su pripadnici HVO-ne u mat poziciji.Ovdje se ne sudi samo bojovnicima i časnicima HVO-ne,ovdje se sudi i presuđuje i hrvatskom narodu u BiH-ni.Pogledaj te zadnjih par dana kako bošnjački političari,mediji,novinari,vjerski činbenici,brane odnosno napadaju Kolindu što je spomenula vehabije i povratnike sa stranih ratišta. Da hrvatski političari samo ovoliko stoje iza pripadnika HVO-ne u pola nebi bilo optužnica.Ali kada nešto ne braniš,znači da si kriv. Bošnjačkim političarima vrijedniji isilovci,povratnici sa siriskih ratišta nego našim političarima,prestavnicima časnici i bojovnici HVO-ne koji su branili svoj dom i svoj narod.To je gorka istina koja boli.

  • Bravo tako je .Nasa vlast je zato kriva ,ČOviča neki generali prozivaju za nebrigu. a mi idalje glasamo za takve valjda nemamo druge opcije.Nasa vlast je na uvezana da drugi nemogu ni doči .

  • Tako nam treba kada smo mogli 91 stati pred tenkove mozemo i pred HDZ I DA VIDIMO TKO CE SE VOZATI U LIMUZINAMA A KOCE IZA RESETAKA NEKA SE STIDE STANAM RADE DOK DJELE FIRME NAS DJELE PO ZATVORIMA SRAMOTA

  • Treba odgovarati za zlčin.zašto ne privode muslimane za zločin u bilom polju kada su prišli na zapadnu stranu zarobili hrvate priveli u bilo polje i pobili

Komentiraj: