Nove hrvatske riječi: Hoće li pandemija postati velepošast, a lockdown društvostaj? – Jabuka.tv

Nove hrvatske riječi: Hoće li pandemija postati velepošast, a lockdown društvostaj?

Časopis “Jezik” i Zaklada “Dr. Ivan Šreter” objavili su 19 riječi koje su ušle u uži izbor natječaja za najbolju novu hrvatsku riječ i Nagradu “Dr. Ivan Šreter” za 2020., a tri će riječi uskoro biti proglašene najboljima.

Od 19 riječi čak osam njih pokušava zamijeniti tuđice koje su povezane uz epidemiju covida-19.

Za riječ pandemija predložena je velepošast, za komorbiditet subolest, za respirator dišnik ili disajnik, a za lockdown društvostaj ili obustavka. Riječ hihobran predložena je za sneez protector, stakloplastično pomagalo koje štiti od kihanja i ostalih kapljičnih napada, a za samoizolaciju – samoosama.

Za newsletter predložen je novosnik, za regenerator obnovnik, za solarnu ploču suncozor, za osobu koja govori znakovnim jezikom za osobe oštećena sluha riječ rukozborac, za screenshotati preklikati, za tabu zabranjenica, a za korektor prebrisač ili prebrisnik.

Umjesto etuija za kartice predložena je nova riječ kartičnik, a riječ šekspiriti za nekoga tko se na razmetljiv i neopravdan način pravi/prikazuje velikim piscem, tj. kad se netko neutemeljeno busa da je ravan čak i Williamu Shakespeareu.

Na natječaj za najbolju novu hrvatsku riječ pristigle su 244 riječi od 166 predlagatelja.

Riječi je prikupljala i rječnik novih riječi izradila Ljubica Josić, tajnica časopisa “Jezik”. Povjerenstvo za izbor nove riječi čine: predsjednica Sanda Ham, članovi Nataša Bašić, Mario Grčević, Mile Mamić, Dubravka Smajić, Hrvoje Hitrec, Zvonimir Jakobović i Igor Čatić.

Novčane nagrade za najuspješnije

Povjerenstvo je izabralo tri najbolje nove riječi, a rezultati će biti objavljeni i protumačeni u 2. broju časopisa “Jezik”. Za Dane hrvatskoga jezika, sredinom ožujka, bit će priopćeni u medijima.

Javna i svečana dodjela nagrada najuspješnijim tvorbenjacima održavala se uobičajeno u Pakracu ili Lipiku, a na njoj je bilo pedesetak uzvanika – ove godine, nažalost, javne dodjele neće biti zbog epidemije, javlja Hina.

Najuspješnijim tvobenjacima pripast će diplome i novčane nagrade. Nagrade će biti nešto manje nego prijašnjih godina – 4.000 kuna za prvu najbolju riječ, 2.000 za drugu i 1.000 za treću riječ –  pošlica je pogodila sve, pa tako i darovatelje nagrada, priopćeno je u ponedjeljak iz Odnosa s javnošću Zaklade “Dr. Ivan Šreter” i časopisa “Jezik”.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

  • Nije mi jasno šta ti majmuni u Hrvatskoj izvode. Jezik se ne stvara umjetno nego se razvija iz naroda. Jedino su Mađari napravili umjetni jezik tako što su hrvatske riječi zamjenili izmišljenim riječima koje zvuče mongolski u vrijeme stroge mađarizacihe Hrvata.

  • Takzvani eksperti maltretiraju narod. Samo neka nije isto kao kod drugih. Cijeli svijet govori i piše “Lockdown” a oni sposobnjakovići izmišljaju nešto novo. Smiješno. Isto tako Hrvati i Srbi koji su prisvojili hrvatski jezik se bore da naprave nešto različito. Uzmi bilo šta pa neka je i tursko, talijansko, njamačko. Tako Srbi imaju turski “pasulj”, “komšija” itd. a Hrvati “sat”, “kat”, “dućan”… Bože sačuvaj divljaka.

  • Nabijem vas iz samoosame u disajnik sa nježnikom. Uhvatio vas hihobran i završili na dišniku dabogda zato što uvodite bezrazložni društvostaj radi nepostojeće velepošasti.

  • Evo za respirator može ” protudišnik” ili ” jamljač zraka”, a u Bosni se zove” ahiret mašina”. Tko na njemu završi još uz “stručnu” pomoć…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.