Novčanu pomoć FBiH dobile i ubojice franjevaca iz Fojnice – Jabuka.tv

Novčanu pomoć FBiH dobile i ubojice franjevaca iz Fojnice

Zaklada za pružanje pravne pomoći Ministarstva branitelja, kojoj je na čelu zapovjednik  II. Bojne 7 muslimanske brigade Šerif Patković, financirala je pravu plejadu bošnjačkih ratnih zločinaca, među kojima su oni koji su izvršili masovna smaknuća hrvatskih civila, a u jednome slučaju financijski su poduprli čaj i ubojice fojničkih franjevaca.

Taj potez krajnje je kontroverzan, a iz nekoliko hrvatskih udruga žrtava rata najavili su podizanje tužbi protiv kontroverznoga Patkovića, čija se postrojba povezuje s više slučajeva ratnih zločina nad hrvatima u Bosni.

Pomoć braniteljima

Tako je osuđenom ratnom zločincu Miralemu Čengiću iz Visokog prošle godine iz Zaklade isplaćeno tisuću maraka na ime “pravne pomoći”.

Nije poznato kakve je druge zasluge imao Čengić osim što je likvidirao dvojicu fojničkih franjevaca 12. studenoga 1993. godine.

Na kućnom pragu iz vatrenog oružja Čengić je, nakon zlostavljanja, ubio gvardijana Franjevačkog samostana u Fojnici fra Nikicu Miličevića i vikara Leona Migića, piše Večernji list BiH.

Nikada Čengić nije otkrio tko su bili naglodavci monstruoznoga zločina, ali nikada nije ni izdržao kaznu iako je osuđen na 12 godina zatvora jer je pomilovan u tri navrata odlukama bošnjačkoga člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, a na slobodu ga je pustio  četvrtom odlukom član Ejup Ganić.

Zamjenik zapovjednika postrojbe za posebne namjene Nihad Bojadžić, koji je prošle godine pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora za likvidaciju 22 hrvatska civila i vojnika HVO-a, također je dobio pomoć iz Zaklade. Patković je tom zločincu uručio 3.000 konvertibilnih maraka, a povjerenstvo je donijelo odluku ne objašnjavajući zašto se isti našao na popisu.

Patkovićeva uloga

Još jedan pripadnik Armije BiH, koji je osuđen na 11 godina zatvora zbog zločina nad Hrvatima dobio je 3.000 konvertibilnih maraka.

U pitanju je Zijad Kurtović koji je u crkvi Svih Svetih u Donjoj Drežnici kod Mostara tijekom rata izvodio najmonstruoznije zločine nad Hrvatima.

Bivši zamjenik zapovjednika za sigurnost logora za Hrvate u Bugojnu Enes Handžić osuđen na 11 godina zatvora zbog masovnih zločina nad zarobljenicima.

To međutim nije smetalo Patkovića da nagradi toga zločinca s 4.000 konvertibilnih maraka.

Tisuću maraka manje iz te federalne Zaklade dobio je načelinik ratne policije u Bugojnu Senad Dautović, koji je također dobio sedam godina zatvora zbog zločina nad hrvatskim logorašima.

Safet Velagić je dobio 2.000 konvertibilnih maraka, a 2016. je osuđen za premlaćivanje do smrti vojnika HVO-a Marija Zrne.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

  • To je tako u ovoj žlibini! Jučer gledam neku emisiju gdje se Šerif Patković intelektualno iživljava na zaboravljenom branitelju Dragi Grbavcu iz Ljubuškog. Vlado, veliki ti je promašaj što si poslao Dragu na sučeljavanje sa Patkovićem.

  • Te ubice i jesu projekt te islamske države i muđžahedina koji su se tada skupa borili i pravili zločine sa Sedmom muslimanskom i ovim zločincem Šerifom Patkovićem…Zašto naše udruge,presjednici udruga ne traže njegovu smjenu iz ministarstva i njegovo procesuiranje za ratne zločine nad hrvatima…Dokazi o njegovim zločinima,zvjerstvima postoje…Pa vidite facu,pogled u ovog lika sve će vam biti jasno…Iz njegovih očiju,pogleda bije mržnja,bjes i sada…Naši političari u izvršnoj vlasti,udruge su glavni krivci što ovog lika gledamo i što trpimo i danas njegova iživljavanja nad hrv,braniteljima,pripadnicima HVO-ne…Što je činio u ratu nastavio u miru samo drugim metodama…

  • A u tim fondacijam sjedi Hrvatica”jasna zlomisic i drugi prestavnici udruga,gdje im je savjest?U cije ime rade,jel im bitan samo novac od toga što dobivaju?Jadni moj narode tko te predstavlja!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.