Novčanice od 100 KM u 2016. najčešće krivotvorene

Krivotvorenje novca nanosi ozbiljne štete funkcioniranju ekonomije, a u prvih deset mjeseci 2016. godine u Bosni i Hercegovini najviše su krivotvorene novčanice u iznosu od 100 KM. Prema podacima Središnje banke BiH, ove godine krivotvoreno je 556 komada novčanica i 1.766 komada kovanica KM.

Krivotvoreni novac je novac u optjecaju koji je proizveden ilegalno. Ova vrsta novca slična je službenim sredstvima plaćanja, ali se krivotvorene novčanice uglavnom razlikuju od autentičnih.

Proizvodnja lažnoga novca uvrštena je i u Kazneni zakon Bosne i Hercegovine gdje jasno stoji da će se onaj tko načini lažni novac s ciljem da ga stavi u optjecaj kao pravi ili tko preinači pravi novac s ciljem da ga stavi u optjecaj ili tko lažan novac stavi u optjecaj, kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina.

Ovakvom vrstom prevare nanose se ozbiljne štete ekonomiji države s obzirom na to da se time smanjuje vrijednost pravoga novca i izaziva povećanje cijena zbog kruženja više novca u državi, što se u konačnici naziva inflacijom.

Također, krivotvorenje dovodi i do smanjenja prihvatljivosti papirnatoga novca i gubitaka nastalih prihvaćanjem lažnoga novca, jer se ne nadoknađuje vrijednost krivotvorenih novčanica.

Iz Središnje banke (SB) BiH kazali su nam kako je u periodu od 1. siječnja do 1. listopada 2016. godine u SBBiH registrirano ukupno 556 komada krivotvorenih novčanica i 1.766 komada krivotvorenih kovanica KM, piše Klix.ba.

“Što se tiče apoenske strukture, u ovom periodu najviše krivotvorenih novčanica je bilo u apoenu od 100 KM (222 komada), a krivotvorenih kovanica u apoenu od 1 KM (1.603 komada)”, kazali su iz SBBiH.

Dodaju da je u istom periodu prošle godine, dakle u periodu od 1. siječnja do 1. listopada 2015. godine broj registriranih krivotvorenih novčanica KM bio 880 komada, od kojih najviše novčanica od 20 KM (556 komada), a krivotvorenih kovanica 1.078, od kojih najviše kovanica u apoenu od 1 KM (701 komad).

Građani često ne znaju prepoznati razliku između prave novčanice i one krivotvorene. Iz SBBiH upozoravaju da, osim papira, koji je specifičan i može se na dodir razlikovati od običnoga papira, novčanice sadrže zaštitne elemente koji se mogu provjeriti bez upotrebe bilo kakve dodatne opreme.

“Tako, npr., kada se novčanica okrene prema svjetlu, u papiru se mogu vidjeti vodeni znak i zaštitna nit. Novčanice imaju i reljefnu štampu koja se može osjetiti pod prstima (portret i tekstovi na licu kod KM novčanica). Postoje i optički promjenljivi elementi koji mijenjaju izgled ili boju pri promjeni kuta pod kojim se novčanica promatra”, kazali su iz SBBiH.

Dodaju da o svim ovim elementima SBBiH obavještava javnost pri puštanju u optjecaj novih serija novčanica, a informacije su dostupne i na web stranici Banke.

“Preporučljivo je provjeriti što više ovih elemenata na sumnjivoj novčanici pa i usporediti ih s elementima na drugoj novčanici koja nije sporna. Osim ovih zaštitnih elemenata, postoje i elementi koji se provjeravaju upotrebom odgovarajuće opreme, a koju koriste banke i druge institucije”, navode iz SBBiH.

Kako kažu, krivotvorene kovanice od autentičnih se mogu razlikovati vizualno te prema dimenzijama, težini, materijalu, magnetnim svojstvima, detaljima u kovanju i slično. Sve građane BiH pozivaju da ukoliko dođu u posjed krivotvorenoga novca to prijave policiji, prenosi Klix.ba.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.