Novalić: Za izgradnju brzih cesta izdvaja se 400 milijuna KM – Jabuka.tv

Novalić: Za izgradnju brzih cesta izdvaja se 400 milijuna KM

Premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić tijekom  posjeta Goraždu u subotu izjavio je da će 70 milijuna KM biti izdvojeno za gradnju tunela Hranjen, što bi omogućilo gradnju brze ceste koja bi spojila Goražde i Sarajevo pravcem preko Prače.

“Nije nam uspjelo s trošarinama da bismo potaknuli gradnju autocesta i praktično podignuli razinu gospodarskih aktivnosti u BiH, ali zato u rezervnoj varijanti idemo na brze ceste među kojima je i Goražde. Tu ubrizgavamo oko 400 milijuna maraka novca koji nije iz trošarina”, izjavio je Novalić, dodajući da je izdvajanje 70 milijuna maraka za tunel Hranjen dogovoreno na sastanku s ministrom prometa i veza Denisom Lasićem, piše Klix.ba.

Mišljenja je da bi ovakva odluka trebala naići na podršku koalicijskih partnera te u konačnici biti prihvaćena i u Parlamentu.

“Ne vjerujem da netko može biti protiv toga, jer važno je povezivati i periferiju, a ne samo provući koridor kroz centar. S ministrom prometa i veza Denisom Lasićem imali smo sastanak posvećen alternativnoj gradnji u cestogradnji u uvjetima kada nema trošarina i tema su bile brze ceste, a jedna od pet je bila Goražde i dogovorili smo točno što i kako, to je tunel Hranjen. To je Tuzla, Goražde, Lašva i dvije zaobilaznice Mostar i Sarajevo. Izvore financiranja smo pronašli i sad predstoji da to preko rebalansa federalnog proračuna inkorporiramo na ulaznu stranu, na izlaznu smo već odredili. Morat ćemo računati na suradnju koalicijskih partnera, a što se tiče SDA mi smo sasvim odlučni da to ide u ovih pet destinacija.

Najveći dio, jednako kao Tuzli, ide prema Goraždu, zato što je i projekt ozbiljan jer sam tunel iznosi oko 100 milijuna maraka, tako da smo sve pripremili. Sljedeći tjedan smo to dali na Vladu, a za mjesec, mjesec i pol bismo to dali na Parlament i očekujemo da će se složiti i koalicijski partneri i da se konačno ove godine počne realizirati. Cijeli iiznos bi se mogao realizirati ove godine, a drugo je pitanje tehničko može li se konzumirati ove godine. Ipak, vrijeme je pred nama”, kazao je Novalić.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.