Novalić: Više neću tolerirati blokade prometnica!

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić ponovio je danas da se mogućnosti kojima raspolaže Federalna vlada kada su u pitanju zahtjevi branitelja nisu promijenile, a oni su i danas izašli na prosvjede kratkotrajno blokirajući nekoliko bh. prometnica .

Pojasnio je da postoje određene mogućnosti koje bi eventualno mogle doprinijeti rješenju pitanja dijela te populacije, a one bi mogle biti objedinjene u novom zakonu koji Federalna vlada ima namjeru uskoro razmatrati. Mišljenja je da današnji prosvjedi nisu bili kao oni iz veljače kada su satima bile blokirane prometnice uključujući i autocestu A1 te petlju Šićki brod u Tuzli, dodajući da će u tom novom propisu biti raspodijeljene mogućnosti koje i sada Vlada FBiH ima u iznosu od 315 milijuna KM, što se i sada izdvaja za braniteljsku populaciju jer nema mogućnosti za veća izdvajanja iz proračuna.

Kada je u pitanju registar branitelja, on je gotov, županije ga još trebaju popuniti, što bi trebalo biti završeno u ovom mjesecu, ali ostaje pitanje tko će ga objaviti jer zakon ne dozvoljava njegovu objavu, čak je i Hrvatska povukla svoj, pojasnio je Novalić.

Poručio je da se više neće tolerirati blokade prometnica kakva je bila u veljači jer su i građani poslali poruke da oni ne mogu biti žrtve rješavanja problema jednoga segmenta društva nego je to pitanje koje se mora rješavati unutar institucija, što se i čini. Također, napomenuo je da ovaj propis ima za cilj odrediti naknadu s federalne razine vlasti onima koji nemaju nikakvo drugo pravo i imaju određen broj godina, a budući da je to podijeljena nadležnost na ostalim razinama i novi federalni propis ima namjeru ujednačiti prava branitelja.

Premijer FBiH Fadil Novalić osvrnuo se danas i na pitanje povećanja mirovina kazavši da je Zakon o mirovinsko-invalidskom osiguranju (MIO) predvidio tri mogućnosti povećanja mirovina, od kojih je jedna jednokratna radi otklanjanja nepravednosti iz prošlosti i to je povećanje od 10 i pet posto za one koji su umirovljeni od 1997. do 2007. godine.

To povećanje, dodao je, primjenjivano je na zarađenu mirovinu te je od 180.000 umirovljenika koji imaju najnižu mirovinu, 108.000 umirovljenika dobilo to povećanje, za ostale i sada država namiruje do 326 KM i njima se mirovina nije povećala.

Moramo najprije uvesti zakonitu normu povećanja rješenja da bismo sada mogli primijeniti član 79 novog Zakona o MIO koji kaže da će se svake godine 15. travnja usklađivati visina mirovine u skladu s rastom bruto društvenoga proizvoda (BDP) i indeksom potrošačkih cijena, objasnio je premijer.

Naglasio je da je 2017. godine ostvaren značajan rast BDP-a i rast cijena te će za ovu godinu to povećanje iznositi između dva i tri posto i to će se znati nakon što Zavod za statistiku iznese točne podatke o rastu ta dva parametra i takve mirovine će biti isplaćene 5. svibnja. Napomenuo je da se to odnosi na sve, osim na one umirovljenike koji imaju najveću mirovinu, ali je istaknuo da postoji i još jedna mogućnost u Zakonu i to je da Vlada jednokratnom odlukom izvrši izvanredno povećanje te je najavio da će i takvo povećanje Vlada planirati samo za najniže mirovine.

Ukoliko mirovine budemo povećali još jednom nakon 5. svibnja, a prihodi u Fondu MIO su zadovoljavajući, i ono će biti povećanje na minimalne mirovine, ali i ono je ograničeno do rasta BDP-a, kazao je Novalić.

Na pitanje novinara o razgovoru Novalića i premijera Županije Sarajevo Adema Zolja o izgradnji Prve transverzale, premijer FBiH je ponovio da Vlada ove godine planira 25 milijuna KM što bi trebala uraditi i ŽS jer ta prometnica prema kategorizaciji pripada i županijskoj i federalnoj razini.

Ukupna vrijednost Prve transverzale iznosi 178 milijuna KM, te bi polovinu, oko 90 milijuna KM, trebala osigurati Federacija BiH. Ovih 25 milijuna KM FBiH je osigurala iz akumulirane dobiti, a ostalo bi u budućnosti trebao biti osigurati od prihoda od trošarina.

(Fena)3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.