Nova verzija Chromea produžit će trajanje baterije prijenosnih računala

Googleov preglednik internetskih stranica Chrome za mnoge je omiljen browser za surfanje, no jedna od njegovih velikih mana jest velika potrošnja energije i zauzimanje velike količine radne memorije, što utječe i na kraće trajanje baterije na prijenosnim računalima. Pri tome najveći problem predstavljaju pozadinski tabovi, odnosno brojni tabovi koje korisnici otvore i ne koriste, a koji troše velike resurse. Prema inženjeru iz Googlea Alexanderu Timinu, pozadinski tabovi odgovorni su za čak trećinu potrošnje energije Chromea, zbog čega su iz ove kompanije odlučili poboljšati svoj browser.

U novoj verziji ovog web preglednika (Chrome 57), Google je promijenio način na koji pozadinski tabovi troše resurse računala, a da pri tome nisu smanjene njegove performanse. Chrome će sada prepoznati pozadinske tabove koji troše previše energije i ograničiti prosječno opterećenje procesora, pri čemu to ograničenje neće utjecati na pozadinske tabove koji su aktivni (npr. ako se na njemu reproducira glazba i slično). Novi Googleov mehanizam ograničavanja tabova koji koriste previše procesorske snage trebao bi rezultirati smanjenjem opterećenja procesora i potrošnje energije, odnosno potrošnje baterije prijenosnih računala.

Osim navedenog poboljšanja, nova verzija Googleovog Chromea donijela je i neka manja poboljšanja i zakrpe za sigurnosne propuste u ovom browseru. Konačan cilj Googlea jest u potpunosti ‘suspendirati pozadinske tabove’, što bi trebalo rezultirati još manjim opterećenjem na procesore, odnosno još dužim trajanjem baterije prijenosnih računala.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.