Nova pravila za odlazak na rad u Njemačku

Zbog prevelikog broja zahtjeva, pravila za odlazak na boravak i rad u Njemačku za državljane BiH od 1. prosinca ove godine nešto su drugačija, objavljeno je na službenoj stranici Veleposlanstva Njemačke u Sarajevu.

Od 1. siječnja 2021. godine u Njemačkoj je stupilo na snagu novo pravilo koje predstavlja produžetak aktualno važećeg takozvanog pravila za zapadni Balkan.

Time je Savezna vlada Njemačke omogućila da i poslije 2020. godine državljani Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije imaju privilegiran pristup njemačkom tržištu rada. To i dalje vrijedi za svaku vrstu zaposlenja – neovisno o tome je li kvalifikacija priznata.

Liste za registraciju Produljenja navedenog pravila vrijedi zaključno s 2023. godinom.

Preduvjet za izdavanje vize ostaje i dalje pribavljanje suglasnosti Savezne agencije za rad. Također će se i dalje vršiti provjera prioriteta u pogledu njemačkih i državljana EU-a, prenose agencije.

Zbog velikog zanimanja za termine u svrhu podnošenja zahtjeva, koji daleko premašuje broj dostupnih termina, od prosinca 2021. dodjela termina će se svakog mjeseca vršiti po načelu izvlačenja (po načelu lutrijskog postupka) – objavljeno je na službenoj stranici Veleposlanstva Njemačke.

Dodaju kako se tim povodom od 1. prosinca 2021. u 11:00 sati prvi put otvara nova lista za registraciju termina u svrhu podnošenje zahtjeva za vizu.

Ova nova lista za registraciju termina će u kontinuitetu biti otvorena do 17. prosinca 2021. do 12:00 sati i neće se više zatvarati kad se dosegne ukupan broj registracija, kao što je to bio slučaj dosad. Umjesto toga će se aktualna lista za registraciju termina zatvoriti 17. prosinca 2021. u 12:00 sati i sve registracije na listi će biti ubačene u računalnu bazu gdje će se po načelu izvlačenja izabrati tko će u siječnju 2022. dobiti termin u svrhu podnošenja zahtjeva za vizu, objasnili su iz Veleposlanstva Njemačke.

(www.jabuka.tv)4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.