Nova povećanja: Političarima još 200 KM naknade za odvojeni život

Administrativna komisija Doma naroda Parlamenta FBiH povećala je izaslanicima naknadu za odvojeni život za 200 KM. Ova naknada, koja podrazumijeva i naknadu za zakup stana i troškove smještaja, sada umjesto 600 KM iznosi 800 KM, prenose Nezavisne novine.

Pripada profesionalnim izaslanicima koji stanuju više od 70 kilometara od sjedišta Parlamenta u Sarajevu pa je ocjena da će je primati veći broj izaslanika. Time su izaslanicima i ove godine povećana primanja nakon što je prošle godine odlučeno da će članovi zajedničkih komisija Parlamenta FBiH imati 350 KM mjesečno bez obzira na to da li taj mjesec imaju sjednicu.

U Parlamentu, koji sada ima dvije zajedničke komisije, kažu da je u tijeku formiranje još jedne, za europske integracije, pa će ukupan iznos za naknade biti još povećan. Predrag Kojović, član Administrativne komisije, kazao je u petak da je njegov glas bio presudan i da nije htio glasati za povećanje naknade za odvojeni život pa je iznenađen informacijom da je odluka donesena. Dodao je da mu očito nije poslan poziv za sjednicu kada se to dogodilo.

“Obrazloženje je bilo da je različit iznos te naknade u Zastupničkom i u Domu naroda jer je u Zastupničkom od ranije 800 KM, a Domu naroda 600 KM. Umjesto da se ide na izjednačavanje sniženjem, otišlo se na povećanje”, istaknuo je Kojović.

Izaslanik Aner Žuljević podsjetio je da je prošli mandat naknada za odvojeni život bila 300 KM, ali je novi saziv povećao na 600 KM i sada na 800 KM. Istodobno, uzimajući u obzir broj članova dvaju zajedničkih parlamentarnih povjerenstava, njima je od ožujka prošle godine, kada im je počela isplata od po 350 KM, do danas isplaćeno oko 92.000 KM, s tim da su se neki članovi odrekli toga prava.

Zajednička komisija za reviziju je u ovom mandatu imala 18 sjednica, dok Zajednička komisija za usuglašavanje različito usvojenih tekstova zakona, prema informacijama iz Povjerenstva, nije imala nijedan sastanak.

Žuljević, član Zajedničke komisije za reviziju čiji je rad vezan za izvještaje Ureda za reviziju institucija u FBiH, ističe da ova komisija ima drugačiju odgovornost, te da ima saslušanja javnih poduzeća i ministara, definira pojedinačne izvještaje za sve, prati realizaciju mjera.

“Ali po pitanju naknada, treba napraviti razliku je li netko od parlamentaraca profesionalac ili nije i treba definirati ono što je objektivni trošak. U ovakvom stanju preko 200 KM nije objektivno”, dodao je Žuljević, potvrdivši ipak da primaju 350 KM naknade. Dodao je da članovi drugih povjerenstava, koje nisu zajedničke, nemaju naknade osim putnih troškova.

Iz nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa, koja prati rad vlasti, ističu potrebu usklađivanja primanja i privilegija političara s općom situacijom u društvu. Dodaju da je proračun FBiH ionako socijalni, te je ovaj novac trebalo preusmjeriti za neke prioritetnije stvari, prenose Nezavisne.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.