Nova odluka UNO BiH dovela bi pred stečaj većinu vodovodnih poduzeća

Predstavnici vodovodnih poduzeća iz BiH i Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo FBiH, u ponedjeljak su razgovarali o zajedničkom problemu kojega im je najavila Uprava za neizravno oporezivanje BiH, a to je uvođenje PDV-a na posebnu vodnu naknadu (PVN) za iskorištavanje voda i zaštitu voda.

Direktori poduzeća KJKP “Vodovod i kanalizacija” Sarajevo i JP “Vodovod” Banja Luka, Azra Muzur i Zoran Petrović su na konferenciji za medije, nakon sastanka koji je održan u Sarajevu, kazali da Uprava za neizravno oporezivanje BiH vodovodnim poduzećima dostavlja rješenja o obaveznosti plaćanja posebne vodne naknade, pozivajući se na Zakon o PDV-u.

Kazali su da iako se vodovodna poduzeća pozivaju na enitetske zakone o vodama koji ih oslobađaju plaćanja te posebne naknade, a koju nisu plaćali više od 10 godina, iz Uprave za neizdravno oporezivanje BiH su im najavili, i “retroaktivni obračun”.

S obzirom na cjelokupnu situaciju, vodovodna poduzeća bi se dovela u težu situaciju i bila bi pred stečajem, naglasila je Muzur i dodala da bi retroaktivna naplata s kamatama bila milijunska.

Direktor Zoran Petrović je naglasio da bi to bio veliki udar na vodovodna poduzeća, te je uputio apel entitetskim ministrima financija i Upravi za neizravno oporezivanje BiH da na sastanku koji će biti održan u srijedu u Mostaru donesu zaključak kojim će biti oslobođeni plaćanja PNV-a.

Pomoćnica federalnog ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Hazima Hadžović, smatra da je potrebno zajednički razmotriti problem, i naći rješenje i da se “vodovodi oslobode prijetnje plaćanja PNV-a” jer bi to dovelo u stečaj vodovode, čak njih 70 posto koji su pred stečajem.

Plaćanjem te obaveze povećao bi se broj vodovodnih poduzeća koja su pred stečajem a onda bi usluge koje pružaju bile ugrožene za veliki broj građana BiH, istaknula je Hadžović.

S obzirom da je ovo goruće pitanje, izrazila je uvjerenje da će Uprava za neizravno oporezivanje BiH razmotriti ovu problematiku na sastanku u Mostaru te da bi ono sistemski trebalo biti riješeno.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.